Óbuda egy egész nyárra való fesztivált tart

Idén a magyar zenekarok mellett több külföldi fellépő – például a brit Matt Bianco, az amerikai Rupa & The April Fishes –, valamint színházi előadások, filmvetítések és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket a 17. Óbudai nyár programsorozaton június 16-tól augusztus 26-ig Budapesten.

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere a rendezvény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a kerület legfontosabb célja a helyi közösségépítés mellett a turizmus fellendítése. Hangsúlyozta: idén Hadrianus római császár trónra lépésének 1900. évfordulója előtt is tiszteleg a programsorozat, amelynek idei arculata Kassák Lajos halálának 50. évfordulójáról is megemlékezik.

Színház és koncert

A programok közül kiemelte a Gyógyír északi szélre című színdarabot, valamint az argentin Dino Saluzzi és az Óbudai Danubia Zenekar közös koncertjét. Felhívta a figyelmet a Rupa & The April Fishes San Franciscó-i zenekar koncertjére, valamint a Fellini Római Kultúrbisztró filmvetéseire. Utcaszínházi előadások várják az érdeklődőket a 3K előtti területen a Pethe Ferenc téren, ahol többek között Molnár Ferenc népszerű darabját, a Liliomot láthatják a nézők új felfogásban.

Lőrincz Edina, az Óbudai Kulturális Központ ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: az idei fesztiválra nyolc országból – többek között Görögországból, Svédországból, Hollandiából, az Egyesült Államokból, Argentínából és Brazíliából – érkeznek fellépők. Hozzátette: az Óbudai nyár nemzetközi műsorfolyammá nőtte ki magát az elmúlt 17 évben.

Egy hétig a blues az úr

Az idén 50 programnapon csaknem 60-féle eseményt kínálnak az érdeklődőknek, de ehhez kapcsolódnak még a kétnapos Óbudai búcsú és az egyhetes Blues Fesztivál egyes eseményei is.

A programsorozatot immár hagyományosan az Óbudai Danubia Zenekar nyitja meg Hámori Máté vezényletével. Az Operaház énekesei Háry-kaland címmel Kodály Zoltán Háry János című művének keresztmetszetét mutatják be a Fő téren, ahol fellép még többek között a görög The Speakeasies’ Swing Band, a Csík zenekar, Gájer Bálint, Lányi Lala, Vastag Tamás, a Stúdió 11 Ensemble és a Budapest Táncművészeti Stúdió. A jazzkoncertek közül kiemelte a Joe Fritz Band, a Dániel Balázs Boogie Woogie Trió és a Budapest Ragtime Band fellépését.

Óriáskoncert és Shakespeare 

A Fő téri koncertek sorát az El Encuentro – Dino Saluzzi és az Óbudai Danubia Zenekar közös produkciója zárja. A brit Matt Bianco a Zichy-udvarban koncertezik, de itt lesz látható a Sok hűhó semmiért című Shakespeare-darab is Peller Mariann és Józan László főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében.

Békásmegyeren, a Csobánka téren változatos műfajú koncerteket kínálnak az érdeklődőknek. Színpadra lép többek között az Aelia Sabina Percussion Orchestra, amely a Széll Kulturális Egyesület részvételével Balkán-csokrot ad elő.

Harsányi Mária, az Óbudai Társaskör igazgatója elmondta: húsz estén át az intézmény udvarán változatos zenei kínálattal, színházi előadásokkal várják az érdeklőket. Június 28-án a Budapest Klezmer Band lép színpadra, augusztus 3-án a programok a Gyógyír északi szélre című előadással érnek véget, amely az Óbudai Társaskör, a Kultkikötő és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésével jött létre.

Múzeumok is készen állnak

Népessy Noémi, az Óbudai Múzeum igazgatója elmondta: június 15-én nyílik és a Múzeumok éjszakáján lesz először látogatható az óbudai Szűz Mária-templomról szóló kiállítás, amelyen jelmezes tárlatvezetést is tartanak. Június 24-én a múzeumban fényfestést tartanak, amelyet a Játék a városban című állandó kiállítás ihletett. Kőhalmi Zoltán humorista szubjektív tárlatvezetést is tart az érdeklődőknek, de a Budapest Voices is koncertet ad az intézményben.

Láng Orsolya, az Aquincum Múzeum igazgatója elmondta: a Hadrianus császár ünnepi évet hirdető tárlat ezúttal a Kórház utcai szabadtéri színpadon mutatkozik be. Elmondta, hogy a múzeum az egész évet Hadrianus császár emlékének szenteli. Felhívta a figyelmet arra, hogy Aquincum nagyon sokat köszönhet Hadrianusnak, hiszen a város fejlődése az ő uralkodása alatt kapott lendületet.

Fotók a program honlapjáról, ahol a részletes program is megtalálható.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei