Nyugdíjbiztosítás – Öngondoskodás állami támogatással

Egy élet munkájaként elért életszínvonalunkról nem szívesen mondanánk le egyik napról a másikra nyugdíjba menetelünkkel. Amennyiben idősebb korunkban is szeretnénk a maihoz hasonló színvonalon élni, elengedhetetlen, hogy tudatos öngondoskodással egészítsük ki a majdani, bizonytalan összegű állami nyugdíjunkat. A legegyszerűbb módja a várható nyugdíjhiány orvoslásának, ha saját kezünkbe vesszük a sorsunkat.

Az állam által támogatott öngondoskodási modell egyik pillére a biztosítók által kínált nyugdíjbiztosítás. Míg a NYESZ és az Önkéntes Nyugdíjpénztárak megtakarításaira a befizetett díjak 20 százalékát, együttesen maximum 150 000 Ft-ot lehet a befizetett adóból visszaigényelni, addig a nyugdíjbiztosításokra ugyanígy további maximum 130 000 Ft adójóváírás vehető igénybe. Ezáltal nyugdíjat, illetve nyugdíjszerű ellátást több helyről kaphatunk egyszerre. Az így megkapott juttatások összege elérheti akár az aktív korunkban megszokott jövedelmünket is.

A nyugdíjbiztosításról

A nyugdíjbiztosítások egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a lejárat minden esetben a biztosítás megkötéskor érvényes nyugdíjkorhatár, így az esetleges korhatáremelések ellenére is kiszámítható, mikor juthatunk hozzá a megtakarításunkhoz. A nyugdíjbiztosításoknak jellemzően kétféle típusa létezik, így az ügyfél dönt arról, hogy alacsony kockázatú befektetések mellett garantált összeget és kamatot szeretne kapni (hagyományos), vagy többféle befektetési lehetőség közül szeretne választani, és akár magasabb kockázatú befektetéseket választana a magasabb hozam reményében (unit-linked).

Nyugdíjbiztosítás keretében váratlan helyzetekre is lehetőségünk van felkészülni. Amennyiben 40%-ot meghaladó egészségkárosodás érne bennünket, a biztosító átvállalhatja a további havi díjak fizetését, havi járadékot fizethet a nyugdíjkorhatár eléréséig, illetve maradandó egészségkárosodás esetén egyösszegű támogatás is nyújthat.

Kinek javasoljuk a nyugdíjbiztosítást?

  • Aki nyugdíjas éveire szeretne megtakarítani;
  • aki rendszeresen vagy egyszeri alkalommal szeretne befizetni, melyeket kiegészíthet eseti befizetésekkel is;
  • akinek a megtakarítás mellett a biztosítási szolgáltatás is fontos;
  • aki közép- vagy hosszú távú megtakarításaihoz szeretné kihasználni az adójóváírást;
  • akinek fontos az életbiztosítási védelem, szeretteiről való gondoskodás;
  • akinek fontos, hogy haláleseti kedvezményezett jelölhető az állami nyugdíjjal szemben, a kedvezményezett adó- és illetékmentesen, hagyatéki eljáráson kívül azonnal hozzájuthat a megtakarításunkhoz;
  • orvosi vizsgálat nélkül is megköthető;
  • a nyugdíjbiztosítás teljes mértékben megfelel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyugdíjbiztosításokról adott ajánlásának.

További részletekről szívesen adunk tájékoztatást a Senior Expo 200-as standjánál.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei