Nyári Károly slágerekkel készül a Nyugdíjas Expóra

Igazi örökzöldekkel készül a Nyugdíjas Expóra Nyári Károly. Hazánk egyik legismertebb zongorista-énekese ezúttal is csodás műsort ígér mindazoknak, akik ellátogatnak a BOK- (volt Syma) csarnokba. A fellépéseknek azonban ezzel koránt sincs vége, hiszen a karácsonyi nagykoncert a Kongresszusi Központban lesz, méghozzá két alkalommal, igazi sztárvendégek társaságában.

 

Ismét a Nyugdíjas Expón köszöntheti az ötven év felettieket december 9-én Budapesten a volt Syma-csarnokban. Milyen dalokkal készül?

Ebben az évben is a legnagyobb örömmel készülök erre a fellépésre, hiszen olyan sok szeretetet kapok ilyenkor az ott lévő közönségtől, amely egy előadó számára igazán nagy elismerés. Ezúttal úgymond örökzöld slágerekkel készülök, amelyek az életünk meghatározó részeivé váltak. Ezekre a dalokra együtt sírtunk és nevettünk, amikor felcsendülnek, mindannyiunk számára valamilyen emlék kapcsolódik hozzájuk.

Úgy gondolom, igen hálás közönség az idősebb korosztály. Mennyiben más a zenei ízlésük?

Ahogy említettem, mindig különleges élmény számomra a Nyugdíjas Expó közönségével való találkozás, hiszen nagyon nagy lelkesedéssel fogadnak, ami mindig inspiráló és feltöltődést ad a számomra. Igyekszem ezt a sok szeretetet a dalaimmal, a zenémen keresztül meghálálni. Az a tapasztalatom, hogy zenei ízlés tekintetében az időtálló, értéket képviselő dalokat szereti ez a közönség.

Hazánk egyik legismertebb énekes-zongoristája december 27-én ismét karácsonyi koncertre készül. Mondjon egy-két érdekességet erről az eseményről!

A hagyományos karácsonyi koncertem minden évben várva várt zenei és társasági esemény, amely immár 12. alkalommal lesz, ezúttal a Budapest Kongresszusi Központban, az ország egyik legnagyobb koncerthelyszínén. A nagy érdeklődésre való tekintettel dupla előadásra lehet számítani 15 és 20 órakor. A legmeghittebb karácsonyi dalok lesznek hallhatóak különleges feldolgozásban, valamint a pályámat meghatározó legszebb szerzemények is felcsendülnek a saját alapítású Budapesti Jazz Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

Nyári Károly, Nyári Aliz, Nyári Edit

Kik lesznek a sztárvendégek, lehet-e tudni, vagy meglepetés?

Az est meghívott sztárvendégei Nyári Aliz, Nyári Edit és Malek Andrea, valamint egy meglepetésfellépő, akikkel csodálatos duetteket hallhat a közönség. Nagy öröm számomra, hogy együtt ünnepelhetem a szeretet ünnepét a közönségemmel.

Nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is viszi a hírünket. Mennyi helyen fordult meg az idén?

Számos megtisztelő felkérésnek tettem eleget ebben az évben is külföldön. Talán, amit kiemelnék, az októberben a törökországi magyar nagykövetség felkérésére Ankarában történő fellépés volt. Az 1956. október 23-i forradalom évfordulója alkalmából megrendezésre került magyar ankarai programsorozat keretén belül négy alkalommal élőzenekaros koncertet adtam 22 ország nagyköveteiből, konzuljaiból és képviselőiből álló közönségnek.

A koncertek mellett jut-e idő a pihenésre?

Nagyon szerencsés embernek mondhatom magamat, mert azt csinálhatom, és abból élek, amit nagyon szeretek. Így a koncertek mellett is szívesen hallgatok zenét és dolgozom a stúdióban, mert az engem kikapcsol. Imádok a fiammal biciklizni és a családommal együtt közös programot szervezni, de erre sajnos nagyon kevés időm van.

Ön nemcsak kiváló művész, de gyönyörű családja van. A lányairól nem is beszélve. Fantasztikus érzés lehet velük együtt énekelni.

A család a legfontosabb egy ember életében, hiszen mindig van kihez fordulni. Mi a feleségemmel, a lányaimmal és a fiammal mindent megbeszélünk egymással, és mindenben tanácsot is kérünk a másiktól, nagyon összetartóak vagyunk. Az önálló fellépések mellett a lányokkal nagyon sok közös fellépésünk van, a közönség igazán szereti ezt a különleges, ám de egyedülálló formációt. Amikor a gyermekeimmel állhatok egy színpadon, ezek az átélt pillanatok felejthetetlenek maradnak számomra, nagyon nehéz elvonatkoztatnom az apai büszkeségemtől és csak a zenei produkciónkra koncentrálnom. Azt hiszem, a közönség igazán érzi azt a szeretetet, harmóniát, amely a mi családunkat jellemzi, hiszen minden esetben vastapssal köszönik meg a közös produkciónkat.

A családban mindenki muzsikál?

Valóban a családunk minden tagja a zene iránt elkötelezett, még a feleségem is, aki a saját produkciós irodánkat vezeti. Gyermekeimet kiskoruk óta a zene szeretete vette körül, így ők is ezt a gyönyörű, ám nehéz pályát választották. Lányaim mindenki számára ismertek, hiszen sikeres énekesnők. Fiam, Karcsi pedig a Weiner Leó Zeneművészeti Szakgimnázium klasszikus zongora szakára jár, ebben az évben érettségizik, így teljes gőzzel készül a zeneakadémiai felvételijére.

Lassan nem telik el hét anélkül, hogy az ország valamelyik pontján ne legyen fellépése. Mennyire sűrű már a januári naptára?

Igazán elfoglalt vagyok, hiszen a koncertek nagyon sok készülést, gyakorlást, próbát igényelnek. Viszont mondhatnám ez szinte édes teher számomra. Sok felkérésem van, januárban Hollandiába utazom, ahol több koncertem is lesz.

Mit kíván a jövő évre?

Nagyon sok tervem van, számos elképzelést szeretnék a jövőben megvalósítani. A legfontosabb küldetésemnek azt tekintem, hogy a zenémmel szeretetet, örömet, érzelmeket adjak és közvetítsek a közönségemnek. Úgy gondolom, hogy ami még nagyon fontos, az a tisztelet a közönség felé és az alázat a zene iránt. Egy-egy sikeres koncert, a közönség szeretete pedig azt bizonyítja, hogy ez a sok befektetett munka nem hiábavaló, meghozza a gyümölcsét. A kedves olvasóknak nagyon sok egészséget, örömet, boldogságot kívánok a jövő évre, és hogy minden, amit szeretnének, az teljesüljön.

Életút

Nyári Károly a győri Liszt Ferenc Zeneiskolában kezdte klasszikus zongora tanulmányait. Tizenhárom éves korában országos zongoraversenyt nyert. Középiskolába a győri Zeneművészeti Szakközépiskola klasszikus zongora szakára járt, de ekkor már egyre inkább kezdett érdeklődni a jazz iránt. Előadóművészi és zongoratanári diplomáját a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium jazz-zongora tanszakán szerezte meg Gonda János növendékeként.  1986-tól szólókarrierjét Hollandiában kezdte, ahol jelentős sikereket ért el. Fellépései alkalmával számos világsztárral játszott együtt, úgymint Chaka Khan, Gloria Estefan, Mariah Carey, Phil Collins, Michael Jackson, Elton John, Luciano Pavarotti vagy Frank Sinatra, aki egy közös fellépésük után saját mikrofonját adta ajándékba a művésznek. Televízió- és rádióműsorok sztárjaként szerepelt. Sikereinek köszönhetően megkapta a holland állampolgárságot. Magyarországon több albuma jelent meg, valamint rádió- és televízióshow-műsor rendszeres szereplője. Itthon is számos világsztárnak játszott, mint Al di Meola, Robbie Williams, Paul McCartney, Sting, Madonna, Antonio Banderas, akik elismerték tehetségét és barátságot is kötöttek vele. Első lemeze „Én voltam boldogabb” címmel 1998-ban jelent meg. A jazzes hangvételű válogatás méltán kapott jó kritikát és aratott sikert szakmai körökben is. A lemezen 35 kiváló muzsikusból alakult bigbandzenekar működött közre.

Kultúrával kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: kultúrkaland

Akár ez is tetszhet A szerző további művei