Nyári Károly: Régi álmom vált valóra 

Nyári Károly, valamint lányai, Edit és Aliz az idén is sztárvendégei lesznek a Seniorplus Expónak. A családfővel új nagylemezéről, a művészfamília idei koncertprogramjáról, jövőbeli terveikről és sikereik titkáról beszélgettünk.

Szeptemberben az Erkel Színházban nagy sikerű koncerten mutatta be legújabb nagylemezének zenei anyagát, amelynek Egy nyáron át a címe. Miért ezt a címet választotta?

A múlt év nyarán a Magyar Állami Operaházban megrendezett koncertemen hangzott el először az Egy nyáron át című dal. Nagyon nagy sikere volt a nézők körében, de bennem is mély nyomot hagyott a gyönyörű dallama és a mondanivalója, így már ekkor tudtam, hogy a megjelenő új albumomnak ez lesz a címadó dala. Egy régi álmom vált valóra azzal, hogy az új lemezemen a pályámat meghatározó, számomra legkedvesebb dalokat dolgozhattam fel különleges szimfonikus hangszerelésben az igényes zenét kedvelő hallgatóknak. Az Erkel Színház közönsége ezeket az örökérvényű dalokat hallhatta a saját slágereim mellett idén szeptember 15-én a telt mházas lemezbemutató koncertemen az általam alapított Charles Music Kamarazenekar és a Budapesti Jazz Szimfonikus Zenekar közreműködésével. A csodálatos látványvilágot pedig Varró Zoltán álmodta meg erre az estre. A koncertről tv-felvétel is készült, melyet hamarosan láthatnak a nézők.

Immár hagyományos szereplői, lányaival együtt sztárvendégei az őszi Seniorplus Expo kiállításnak. Mivel lepik meg az idén a kiállítás közönségét? Speciális műsort állítanak össze, vagy az új album számait adják elő?

A Seniorplus Expo látogatói részére a zenei programot elsősorban az „Egy nyáron át” című új albumom dalaiból válogatom össze, melynek különlegessége, hogy a dalok magyar nyelven szólalnak meg. Az új lemez dalain kívül természetesen néhány saját slágerem is hallható lesz, melyet mindig nagy örömmel fogad a közönség. Nagy szeretettel készülnek a lányaim is, akikkel ismert duettszámokat adunk elő a közönségnek.

Előadóművészként több mint harminc éve indult a karrierje. Mi volt a legemlékezetesebb eddigi pályáján, mit tart a legfontosabb sikerének?

Több mint harmincéves pályafutásom alatt sok különleges élményben volt részem, hiszen Európa és hazánk számos koncerttermében léptem fel. A legfontosabb számomra, hogy olyan koncertet mutassak be, amely értéket képvisel, és hogy a zeném által szeretetet és érzelmeket közvetítsek a közönségnek. A legnagyobb siker és elismerés pedig a közönség szeretete, melyben nap mint nap részem van és ez számomra az igazi öröm.

Ön a klasszikus és a jazz világában egyaránt otthonosan mozog, most milyen korszakát éli, melyik stílus áll a szívéhez közelebb? Milyen tervei vannak a közeljövőben, koncertek, lemezek?

Most az „Egy nyáron át” című albumom utolsó munkálatai várnak rám a november eleji megjelenést megelőzően. Több koncertem lesz még az év hátralévő részében, hogy csak néhányat említsek: októberben a Győri Filharmonikus Zenekarral három alkalommal koncertezem. Év végére pedig felkérést kaptam, hogy Ankarában a törökországi magyar nagykövetség rendezésében koncertet mutassak be és művészetem által képviseljem hazánkat. Természetesen a hagyományos karácsonyi koncertem előkészületei is javában zajlanak már. A budapesti karácsonyi koncertet december 27-én 20 órai kezdettel az ország egyik legnagyobb koncerthelyszínén, a Budapest Kongresszusi Központban tartjuk. A koncerten a legszebb és legmeghittebb karácsonyi dalok csendülnek fel a már megszokott szimfonikus hangszerelésben. Természetesen az új album dalaiból is hallhatnak válogatást a Charles Music Kamarazenekar és a Budapesti Jazz Szimfonikus Zenekar kíséretében. Az esten sztárvendégek is fellépnek, Lukács Gyöngyi Kossuth-díjas világhírű operaénekesnő, a Magyar Állami Operaház örökös tagja és Alexandru Agache világhírű bariton, a Magyar Állami Operaház állandó sztár vendégművésze, valamint a lányaim, Nyári Aliz és Nyári Edit énekesnők, akikkel gyönyörű duettszámok lesznek hallhatóak. Az exkluzív koncerten a zenei élmény mellett különleges látványvilágban is részük lesz a koncertre látogató nézőknek.

Három gyermeke közül lányait, Alizt és Editet már jól ismeri a közönség, de fia, a legkisebb is a zenei pályát választotta. Művészként és apaként – ismerve a szakma nagyszerűségét és buktatóit – hogyan egyengette, egyengeti az útjukat? 

Lányaim, Aliz és Edit szinte észrevétlenül nőttek bele a zene világába, gyermekszínészként évekig egy musical-előadássorozatban játszottak nagy sikerrel. A zenei tanulmányokra mindig nagy hangsúlyt fektettünk, így a diplomájuk megszerzését követően is folyamatosan képzik magukat. Pályájuk egyre sikeresebb, úgy gondolom, hogy ehhez elengedhetetlen a tanulás, a gyakorlás, a fellépésekre, koncertekre való készülés. Fiam, Karcsi jelenleg a Weiner Leó Zeneművészeti Szakgimnázium végzős klasszikuszongora-szakos tanulója és a zeneakadémiai felvételijére készül. Gyermekeimet mindig a legnagyobb szeretettel terelgettem, mindenben segítve őket.

Az idén fontos esemény történt a családban is, nagyobbik lánya, Edit férjhez ment egy szintén neves zenészcsaládból származó művészhez. Megváltoztatja-e ez a lányokkal közös fellépéseket, vagy Edit esetleg a férjével tervezi a művészi pályáját?

Különösen nagy boldogság számomra, hogy Edit lányom a szakmai sikerek mellett a magánéletben is megtalálta a boldogságot. Soha nem gondoltam volna, hogy egy régi jó barátom, Dráfi Kálmán, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongoratanszak-vezető professzorának fia, Kálmán vezeti majd Edit lányomat az oltár elé. A fiatalok régóta tudtak egymásról, de nem találkoztak, végül a sors úgy alakította, hogy éppen egy esküvőn ismerkedtek meg. Nagy öröm számomra, hogy a vejem hegedű- és brácsaművész, így mindkét család élete a zene körül forog. Edit karrierjét a házasságkötés nem változtatja meg, hiszen lányaim Magyarországon egyedülálló formációban lépnek színpadra, testvérekként érték el sikereiket és további karrierjüket is együtt tervezik.

Ön mögött áll egy nagyszerű asszony, aki a családot és a művészi karrierjüket menedzseli. Szülőként hogyan látják Edit további pályafutását, nem tartanak attól, hogy a lányuk háttérbe szorul?  Elfér „két dudás” egy csárdában?

Úgy gondolom, hogy Edit pályája még sikeresebb lesz, hiszen férje művészként ismeri a pálya nehézségeit, így ebben is nagyszerűen segítik egymást. Ezért is alkotnak tökéletes párt.

Miként képzeli a kivételes tehetséggel megáldott Nyári-família tagjainak karrierjét, életét a következő évtizedekben? Mit szeretne, hogy elérjenek együtt vagy külön-külön?

Gyermekeimet mindig is arra tanítottam, hogy a befektetett munka, a szorgalom, a kitartás és az alázat meghozza a gyümölcsét, csak így lehet eredményt elérni. Mivel mindhárom gyermekem pontosan tudja ezt és eszerint élik a mindennapjaikat, ezért úgy gondolom, sikeres emberek lesznek az elkövetkező évtizedekben mind a szakmában, mind a magánéletben.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei