Nyaralás kutyával? Íme néhány jó tanács!

Ha kutya is van a családban, biztosan komoly fejtörést okoz, mi legyen vele, ha nyaralni indulunk. A legjobb, ha ilyenkor két kérdést teszünk fel magunknak. Van-e annyira jól nevelt a négylábú társunk, hogy magunkkal vigyük? Van-e olyan kutyabarát szállás megfelelő kutyabarát szolgáltatásokkal, ahol szívesen látnak minket kedvencünkkel együtt?

Ha mindkét kérdésre igen is a válasz, a gyakorlati kivitelezés, a családi nyaralás kutyával igencsak alapos felkészülést kíván. Akkor is, ha először szerepel az elképzeléseinkben nyaralás kutyával, és akkor is, ha minden évben kutyabarát helyre utazunk csaholó családtagunkkal. Joggal feltételezzük, ha valaki kutyás nyaralást tervez, akkor tisztában van vele, hogy a kutyás programok sok-sok szabadtéri aktivitást, sétát, játékot jelentenek, nem pedig múzeum- és koncertlátogatást, sőt a reggeltől estig tartó wellnesskikapcsolódás sem igazán kutyabarát nyaralás.

Ha pedig nem tudjuk magunkkal vinni, érdemes keresni egy kutyapanziót, ahol felügyelet alatt vannak az ebek, akár bentlakással is, amíg a gazdi nyaral. Futtatják őket, játszhatnak a többi kutyával, kapnak enni-inni, tehát jó kezekben hagyjuk őket.

Mikor vihetünk nyaralni egy kutyát?

Egyértelműen csak akkor, ha egészséges, megkapta az oltásait, fegyelmezett, bírja az utazást, bírja a nyakörvet, a pórázt és adott esetben a szájkosarat. Nagyon fiatal, nagyon öreg vagy vemhes kutyával ne induljunk útnak, inkább bízzuk rá háziállatunkat rokonokra, ismerősökre vagy szomszédokra, akik szívesen látják.

Ha már kölyökkortól rendszeresen szervezünk kutyás programokat, kirándulásokat, amikor ebünk viselkedése megfelel arra, hogy közösségbe vigyük – tehát nem ugat, nem rohangál, nem rombol, jól viselkedik –, akkor felelősségteljesen nyaralni is elvihetjük. A legfontosabb, hogy a kutya viselkedése nem zavarhatja a többi utazó, szálló- vagy étteremvendég kikapcsolódását.

Emellett az is alapvető, hogy mindig a gazdinál kell lennie az oltási kiskönyvnek az érvényes oltási pecséttel és chipszámmal ellátva.

Utazás kutyával

Szoktassuk hozzá folyamatosan az utazáshoz, mert a legjobb, ha a kutya autóban utazik velünk! Legbiztonságosabb, ha a kutya nincs szabadon a kocsiban, mindegy mekkora, mert előre mászhat, megijedhet egy beszállt darázstól, hangos dudától, és ha a gazdi őt figyeli, az balesetveszélyes. Érdemes megfontolni a kutyaszállító boxot. Álljunk meg gyakrabban, hogy szomját friss vízzel csillapíthassa! Ha kis rést hagyunk az ablaknál, hogy folyamatosan áramolhasson be a friss levegő, akkor kényelmes és biztonságos lesz az utazásunk a kutyával. Jó, ha megtanítjuk a fegyelmezett ki- és beszállásra is, hogy ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe a nyitott kocsiajtón kiugró és messze szaladó kutyusunkkal.

Hol érdemes nyaralni kutyával?

Belföldi nyaralás kutyával már nem ritka, a szálláshelyek nagy része felkészülten várja a kutyás családokat. Melyek is a kutyabarát helyek? Legjobb a nyaralás kutyával vízparton, ahol kutyás strand is található, hiszen nekik is melegük van a kánikulában, és különös élvezetet jelent számukra a pancsolás, az úszás a vízben. Kereshetünk állatbarát szállásokat a Balatonnál, ahol jelenleg több helyen is üzemeltetnek kutyabarát strandokat. Ha nem jön össze a nyaralás kutyával vízparton, akkor olyan helyen foglaljunk szállást, ahol vannak kutyás kirándulóhelyek, ahol akár naponta kirándulhatunk egy erdőben vagy parkban. Kedvencünk boldog lesz, ha sok időt tölthet velünk.

Ilyen az igazi kutyabarát szállás

Egyre több szálláshely vallja magát kutyabarátnak, minden kategóriában és minden desztinációban találunk kutyabarát vendégházat, apartmant, szállodát. Közös jellemzőjük, hogy felárat kérnek a kutyáért, aki velünk egy szobában alszik. Jó, ha tudjuk, hogy kutyaétel az esetek nagy többségében nincs az árban, azt nekünk kell magunkkal vinni. Kutyatálat biztosít a kutyabarát szálláshelyek egy része, de ha biztosra szeretnénk menni, akkor bepakoljuk kedvencünk saját tálját is a megszokott takarója és játéka, labdája mellé.

A kutyabarát szálláshelyeken kötelező pórázon vezetni a közösségi helyiségekben a kutyát. Az éttermekbe, wellnesshelyiségekbe, medencék mellé pedig nem szabad bevinni a négylábúakat.

Érdemes már érkezéskor meginterjúvolni a recepcióst, van-e kijelölt kutyaillemhely a kutyabarát szálláshely környékén, de a választól függetlenül a kis zacskóknak mindig kéznél kell lenni!

Akár ez is tetszhet A szerző további művei