„Nőuralom” a Zsidó Művészeti Napokon

A május 28.–június 10. között megrendezendő Zsidó Művészeti Napok kínálatából számos program fókuszál női előadókra és témákra: Ofra Hazától dögös jazzdívákon át a nyugatos nőkig.

 A nők társadalmi helyzete Ofra Haza életművének kiemelkedő jelentőségű témája. A gyönyörű és tragikus sorsú izraeli énekesnő köré két programot is szervezett az idei Zsidó Művészeti Napok. Teljes életpályáját mutatja be a Galbi című kiállítás az Izraeli Kulturális Intézetben a ZsiMü ideje alatt. Náray Erika pedig június 2-án A Kelet Madonnája című előadás során bújik a díva bőrébe az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Kováts Kriszta és Szirtes Edina Mókus a lélektudomány legkeményebb dióját, a pszichoanalitikus iskola atyjának alapművét ülteti át zenés-verses formára. Sigmund Freud Álomfejtés című kötete így kap játékos jelentőséget két erős női előadó kezei között. Június 2-án a Hatszín Teátrumban lesz lehetőség együtt álmodni az alkotókkal.

Nők Amerikában

Női interpretáció készül a legendás páros, Simon & Garfunkel világslágereiből is. Horgas Eszter fuvolaművész és Falusi Mariann dzsesszénekes összművészeti produkciót álmodott színpadra a 60-as évek Grammy-díjas zenészeinek ikonikus dalaiból. A Sound of Silence június 6-án lesz látható az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Ónodi Eszter, Szűcs Gabi és Behumi Dóri hamisítatlan jazzlokálhangulatot, a húszas éveket csempészik a ZsiMü programjába. A Valami Amerika c. sikerfilm dalait a jazzévek repertoárjához igazítva adják elő Tiszta Amerika címmel június 4-én a MOMkult színháztermében.

Kozma Orsi is egészen az Egyesült Államokig repíti a közönséget zenekarával. Woody Allen filmjeinek New York-i, swinges világát idézi fel a nevével fémjelzett Quartet koncertje június 7-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Orsi a népszerű Cotton Club Singers „páratlan”, ötfős felállásában is kiereszti egyedülálló hangját szintén lehengerlő partnernőivel, Szűcs Gabival és Zsédenyi Adriennel együtt. A nagyszabású koncert esti előadása már telt házas, ezért 15 órára is meghirdettek egy etapot a MOMkult színháztermébe.

Nagy kedvencét, Barbra Streisandot idézi meg június 5-én ugyanitt Bíró Eszter a Csillag született című programon, amely Elvis Presley életművének ad különleges aspektust. Az előadás ezen része egy, a valóságban soha létre nem jött zenei találkozást képzel el.

Szulák Andrea az amerikai jazz legdögösebb slágereivel csábítja közönségét június 9-én a Budapest Jazz Clubban. Füstös dallamok, latin és fekete ritmusok kereszteződnek zsidó szerzők melódiáival ezen a szívdöglesztő estén. A Budapest Ragtime Band olyan világhírű zenészek szerzeményeit játssza, mint Antonio Carlos Jobim, Rodgers és Hart, a Gershwin-fivérek vagy éppen Irving Berlin.

Nők a színházban

Bíró Kriszta, Für Anikó, Hámori Gabi, Kerekes Viktória és Lázár Kati a nyugatos írók és költők feleségeit, múzsáit elevenítik meg a nőNYUGAT című előadásban június 5-én a Hatszín Teátrumban. Olyan asszonyokat, akik minden erejükkel azon voltak, hogy saját jogon önálló egzisztenciát, sikert és megbecsülést vívjanak ki maguknak. Az előadás nem kíván elégtételt nyújtani a nagy írók árnyékában élt nőknek, de beszélni kíván róluk, rajtuk keresztül pedig a mai kor asszonyairól.

A Gólem Színház bemutatójában Gryllus Dorka egy, az autista gyermekét egyedül nevelő nőt alakít, aki magával Istennel elegyedik párbeszédbe az élet és a hit legfontosabb kérdéseiről. Anat Gov Izrael ünnepelt, pár éve elhunyt írónője, az ő darabját viszi színre a Gólem május 31-én a Hatszín Teátrumban.

Varga Kinga együttese, a DART kortárs táncelőadásban fogalmazza meg azt, amit az emberi életerőről, vágyainkról és ösztönös igényeinkről gondolnak. Május 27-én a Bethlen Téri Színházban láthatjuk a csapatot.

Lenyűgöző hegedűjátéka segítségével a világhírű Emilio Aversano estjét egészíti ki női energiáival Korcsolán Orsolya május 29-én a MOMkult kupolában. A hangverseny megannyi költői szépségű hangulatot felvonultatva vezeti körbe a közönséget Scarlatti F-dúr szonettjétől, Beethoven „Vihar” szonátáján át Schubert, Chopin és Mendelssohn kompozícióin keresztül egészen Alberto Fano és Leonard Bernstein világáig.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei