Nosztalgikus kincsek örök gyerekeknek

Néhány évtizeddel ezelőtt szinte nem akadt olyan háztartás, amelyben ne lett volna kutyaházas persely vagy a jellegzetes piros törpeautó. A több generáció gyermekkorát meghatározó játékok nem mentek ki a divatból, ma is népszerűek, és egy körúti üzletben, egy valódi mesebirodalomban bárki nosztalgiázhat velük.

 Áll egy bolt a körúton, melynek kirakata előtt percekig bámészkodnak azok is, akik egyébként rohannak. Van mit nézni: játékok tucatjai hívogatják a járókelőket és keltik fel az érdeklődést. Nem a legújabb akciófigurákról vagy plüss-szörnyekről van szó, hanem a csipegető csibéről, a Roli Zoliról, a kutyaházas perselyről és porcelánbabákról, vagyis azokról a termékekről, amelyek meghatározták a most 30 évesnél idősebbek gyermekkorát

„A klasszikus játékok népszerűsége töretlen. Sokan rácsodálkozva és nosztalgiával lépnek be az üzletbe, és újságolják, hogy annak idején nekik is megvoltak a lemezárugyári játékok, vagy azt, hogy mennyire vágyakoztak utánuk. Már nemcsak az idősek keresik a termékeket nosztalgiából, hanem a fiatalabbak, a 18 és 35 év közöttiek is felfedezik ezt a területet, és maguknak vagy barátaiknak ajándékba vesznek játékokat. Sokan a saját gyermeküknek, unokájuknak akarják megmutatni az előző generációk kedvenceit. A külföldiek közül is sokan érdeklődnek a játékok iránt” – mondta a Játékszerek Anno vezetője.

Csipegető csibe

Majercsik Krisztina életét végigkíséri a játékok szeretete. A pedagógiai és formatervezői tanulmányok után gépészmérnökként egy játékgyártó vállalatnál helyezkedett el az 1970-es években. „Játékok fejlesztésével foglalkoztam, részt vettem például a százezres példányban elkelt Érzékelő játékcsalád kifejlesztésében is. A mérnöki szakma egy különleges szegmensét találtam meg. A játékokat ugyanúgy kell fejleszteni és gyártatni, mint bármilyen más terméket. Mégis a játék az emberek szívében, elméjében különleges helyet foglal el, mert a gyerekkort idézi, amelyre szinte mindenki nosztalgiával tekint vissza, így az emlékek összekapcsolódnak a gyermekkor eszközeivel” – fejtette ki.

A játékok azonban a munkánál jóval többet jelentettek számára, és a Szórakaténusz Játékmúzeum külső munkatársa lett. Aprólékos kutatómunkával, külföldi múzeumok anyagának tanulmányozásával született meg a Régi érdekes játékok című könyve, és mellette elkezdte kialakítani a ma már több mint háromezer darabos Játékszerek Anno Gyűjteményt.

„Már azelőtt vettem játékokat, hogy gyermekem született volna. Volt, amit kirakodóvásáron vagy bolhapiacon szereztem be, előkerültek régi darabok a családban, és az ismerősök is inkább elhozták nekem, amit kidobtak volna. Később céltudatosan kerestem a múzeumi szempontból megőrzendő értékeket. A kedvenc darabok közé tartoznak a közlekedési játékok, a korcsolyázó eszkimók, valamint egy 1906-ból származó mérleghinta, amelyen két bábú mindig egy fokot lépkedve – mint egy kilincsmű –, a gravitáció szabályai szerint ereszkedik lefelé. Különlegességnek számít az 1860-as, német gyártmányú eszköz is: a lépcsőn járó szőnyeghordók titka, hogy a két figurát összekötő csőben higany folyik, ennek segítségével haladnak egymást átugrálva lefelé a lépcsőn. Ezek a tárgyak nem eladók, a terv az, hogy múzeumi keretek között állíthassuk ki őket” – mesélte Majercsik Krisztina.

A bolt 1996-ban nyitott, azzal a céllal, hogy megőrizze és az új generációkkal is megismertesse a rendkívüli, sokszor elgondolkodtató játékszereket, a fontosnak tartott értékeket, az utóbbi másfél évszázad játékhasonmásait.

Az üzlet vezetője a trükkös, kreatív játékokat kedveli. „Fel kell venni a versenyt a számítógépes és telefonos játékokkal, de a kicsik, akik még nincsenek megfertőzve, ma is ugyanolyan rácsodálkozással nyúlnak ezekhez a játékokhoz. Őket a kíváncsiság hajtja, megtudni azt, mi hogyan működik. Ugyanakkor a többieket is ki lehet zökkenteni a számítógépes játékok világából a meghökkentés erejével” – emelte ki, példaként mutatva egy bohócos perselyt, amelybe ha pénzt dobunk, a benne lévő figura táncolni kezd.

Pedálos Moszkvics játékautó

És mitől lesz igazán jó egy játék? Majercsik Krisztina szerint fontos, hogy felkeltse és fenntartsa a figyelmet, készítsen fel a felnőtt életre, ezért jó a sokféleség, vagyis ha a lányok nem csak műanyag, hanem porcelánbabákkal is játszanak, mert megtanulják, hogy óvatosan bánjanak velük. A társasjátékok összehozzák a családot, vagy az apák és fiúk közösen játszhatnak egy nagy kedvenccel, a gyertyás csónakkal. Utóbbi az egyik legkülönösebb retrójáték, hiszen nem felhúzható szerkezet hajtja, hanem gőz, és napjainkban is sokan keresik.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei