„Nők Aranyban”

A Várkert Irodalom-sorozat februárban is folytatódik. Ezúttal kortárs írók, költők mai nyelven mesélnek Arany János hősnőiről, hősnőivel. Február 3-án este a Várkerti Irodalom-sorozat következő előadásán Kormos Anett, Ugron Zsolna, Szávai Viktória, Szabó Borbála, Berg Judit és Tóth Krisztina bújnak Arany János egy-egy nőalakjának bőrébe, a költőt pedig Lackfi János alakítja.

A Nők Aranyban előadás közérthetően, mai nyelven, mai humorral, mai helyzetekre vetítve jeleníti meg azokat a sorskérdéseket, amelyeket Arany János nőalakjai felvetnek. Minden szereplő a költő egy-egy főhősnőjének bőrébe bújva ír egy saját belső monológot, amit az esten elő is ad. Mondanivalójuk a balladai történések vagy az adott vers előzményére, utóhatásaira, a mikéntre, a miértre vonatkoznak. Az alkotói szabadság jegyében a művésznők egymással vagy más Arany János műveiben szereplő karakterrel is kommunikálnak.

A történetté sűrűsödő monológok térben és időben több szálon futnak, a vezérfonalat maga a költő, vagyis az őt megszemélyesítő Lackfi János tartja kezében.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei