Nincs karácsony hal nélkül

Ünnepi halfogyasztók vagyunk, legalábbis a statisztika szerint. Pedig vizsgálatok igazolják, hogy akik rendszeresen és bőséges mennyiségben fogyasztanak halat, sokkal egészségesebbek, vérük koleszterinszintje ideális és körükben elhanyagolható a szívinfarktus miatti elhalálozás. Az omega–3 zsírsavak nagy mennyiségben fordulnak elő a heringben, a makrélában, a lazacban, a tonhalban és különböző rákfélékben, így érdemes a karácsonyi vacsorához a pontyon kívül mást is beszerezni!

Kedvező hatásai ellenére nálunk igen csekély az egy főre jutó halfogyasztás, napi átlagban mindössze 3–4 dekagramm. Ez éves szinten csaknem hat kilót jelent – mondta el a seniorplus.hu-nak Lévai Ferenc, az Aranyponty Kft. vezetője. A táplálkozási szakemberek szerint hetente legalább kétszer 20 deka tengeri halat lenne célszerű fogyasztanunk. A ponty átlagára egészben, pucolás nélkül ezer forint körül alakul, ami hasonló áron van, mint a sertéshús. Szeletelve 2000 forintba kerül a rántott halnak való kilója. A karácsony fő hala idén is a ponty lesz, ám ha egy kicsit jobban költekeznek az emberek, mint tavaly, még akkor sem írják át a fogyasztói szokásokat. A hazai halfogyasztásban inkább az ünnepekhez kötődő tradíciók a dominánsak és sajnos még kevésbé motiválja a lakosságot a korszerű táplálkozás igénye.

A halfogyasztás haszna az egészségre

A halhúsban a zsírban oldódó vitaminok közül az A- és a D-vitamin fordul elő nagyobb mennyiségben, a vízben oldódó vitaminok csoportjából a B1- és B2-vitamin a legjelentősebb. A halak májának olaja az eddig ismert leggazdagabb A- és D-vitamin-forrásunk. Az omega–3 zsírsavak között van, amelyik befolyásolja az agy és a szem fejlődését is. A terhesség utolsó szakaszában ezek a zsírsavak felhalmozódnak a babák agyában, emiatt a koraszülötteknél – ahol ez a fejlődési stádium kimarad – szükség van az omega–3 zsírsavak pótlására anyatej vagy tápszer révén. A várandós és szoptató anyák számára így különösképpen ajánlott a tengeri halak fogyasztása. A halak esetében is fontos szempont azonban az ételkészítési technológia. Lényeges tudni, hogy a sovány hal is magasabb zsírtartalmú lesz, ha panírozzuk és bő olajban kisütjük, szemben azzal, ha megfőzzük. Kevésbé ismert, hogy a sütés és a főzés mellett a telítetlen zsírsavtartalom – és ezzel együtt annak a szervezetre kifejtett kedvező hatása – alapvetően nem csökken, valamint hogy halolajokat nemcsak a friss halak tartalmaznak, hanem a feldolgozott haltermékek is.

Nincs karácsony halászlé nélkül

Ami az év végi karácsonyi halpiacot illeti, soha rosszabbat – állítják halászati szakemberek. De nézzük a tényeket! 2016-ban kiváló minőségű volt a magyar ponty és ez idén sem lesz másképp. Dacára a jónak mondható termésnek, már év közben is csak folyamatos nagyvízi halászattal lehetett a korai és egyre jelentősebb exportpiacot kielégíteni. Az őszi halászatok sem eredményeztek nagyon jelentős áresést, hamar elfogyott a tárolókapacitás nélküli kistermelők áruja. A karácsonyt egyébként most is nagyon jó minőségű és megfelelőnek ítélt mennyiségű hallal várja a halas társadalom.
Az élő, friss süllő és a pisztráng csupán ilyenkor keresettebb, csukát csak Baja környékén keresnek egy keveset a halászlébe. A feldolgozók teljes kapacitással dolgoznak, legnépszerűbb a hazai termelésű afrikai harcsa, aminek zöme filéként került a pultokra. Bőven van friss halszelet, törzs, filé szinte minden halfajból.

Keresik és igen nagy rohamra számítanak a termelők az előre gyártott halászlé esetében. Nagyon sok helyen a vevők előrendelve, 23-án viszik haza a kész halászlét, harcsapaprikást, rántott halat a halas éttermekből. Ha a trendeket nézzük, akkor évről évre nagyobb a feldolgozott, friss, konyhakész hal iránt a kereslet. Ez még vidéken is igaz, ahol az élőhal még mindig vezeti az eladási listát. Bár az áruházláncok némelyike már nem árul élőhalat, az értékesítőhelyek száma jelentősen gyarapodik. Egyre több a termelői halvásár, a közvetlen tóparti értékesítés, az alkalmi halpiac, a nagyobb településekre kitelepülő halas vállalkozó. A rohamosan fejlődő intenzív akvakultúra az étkezési haltermelésből mintegy 3 ezer tonnát állít elő, legalábbis a tavalyi adatokat nézve. Az étkezési célra szánt 17 ezer tonnás halmennyiségből körülbelül 8,5 ezer tonna kerül exportra, ebből 6 ezer tonna élőhalként. Mindez azt is mutatja, hogy van piaca a magyar halnak.

Szegedi halászlé receptje

Hozzávalók:
1 kiló hal,
3 nagy fej vöröshagyma,
só,
kávéskanálnyi pirospaprika,
egy-két cseresznyepaprika,
10 deka lecsó.

Elkészítés:

A legkitűnőbb halászlevet háromféle halból készíthetjük. Minél nagyobb mennyiségben főzzük, annál ízletesebb. A legjobb, ha harcsából, pontyból és kecsegéből főzzük! A hagymát apróra összevágjuk és a hal fejével, uszonyaival megfőzzük. Tegyünk bele néhány kárászhalacskát, és ha ez is puha, törjük át az egészet egy szűrőn! Közben megtisztítjuk a halat, 3 centi vastagságú szeletekre vágjuk, és negyedóráig hagyjuk besózva. A halszeleteket ezután rakjuk bele egy megfelelő nagyságú fazékba, és öntsük rá az áttört levet, továbbá oly mértékben öntsük fel, hogy a halat teljesen ellepje! Egyenletes, lassú tűznél főzzük, míg a hal megpuhul! Majd ráhintjük a pirospaprikát, lecsót és cseresznyepaprikát is teszünk bele.

A sok halat fogyasztó gyermekek értelmi képességei jobbak

A gyermekeknek is jót tesz, ha több halat esznek

 A sok halat fogyasztó gyermekek értelmi képességei jobbak. Emellett pedig már azt is kimutatták, hogy azoknak a gyermekeknek, akik rendszeresen fogyasztanak halat, csökkent a megbetegedési hajlama – mondta dr. Bense Tamás gyermekgyógyász, háziorvos. A korábbi feltételezésekkel szemben, miszerint a korai halfogyasztás allergiát okoz, valójában ha a gyermekek három-négy hónapos koruktól kezdve esznek halat, csökken az allergiára való hajlamuk. Japánban 12 év óta törvény írja elő, hogy minden iskolás gyermek naponta fogyasszon halat. Magyarországon ezzel szemben a hal szinte egyáltalán nem szerepel az iskolai menüben. Ha igen, akkor is csak a rosszabb minőségű halrudacska, amiben alig van hal. Drágának találják és inkább olcsóbb ételeket kapnak a gyermekek – fogalmazott a szakorvos.

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei