Népszerűek az éjszakai temetőtúrák Bécsben

Október végétől éjszakai temetőtúrák keretében járhatják be a bécsi Központi temetőt az érdeklődők. A különleges temetőlátogatás során megismerkedhetnek a világ egyik legnagyobb temetőjének a történetével, a bécsi temetkezési szokásokkal vagy bepillantást nyerhetnek a sírásók mindennapjaiba.

„Az elmúlt években sokkal nyitottabbá váltak a temetők, a bécsi Központi temetőt például évente több mint 100 ezer turista keresi fel. Változik a társadalom, és már sokkal lazábban kezeli a témát” – mondta Florian Keusch a Bécsi Temetkezési Vállalat munkatársa a legújabb szolgáltatásuk kapcsán. Egy utazási irodával együttműködésben október végétől ugyanis különleges, éjszakai temetőlátogatásokat kínálnak az érdeklődőknek „Eine Führung zum Fürchten – der Wiener Zentralfriedhof bei Nacht” (Rettenetes temetőlátogatás – a bécsi Központi temető éjszaka) címmel.

A kapuzárás után elemlámpák fényénél tartott séták során a résztvevők történelmi tényeket és érdekességeket tudhatnak meg a sírkert történetéből, megismerhetik a bécsi temetkezési szokásokat egykor és ma, valamint bepillantást nyerhetnek a sírásók mindennapjaiba. Megtudhatják, miként járult hozzá a bécsi Ringtheaterben 1881-ben kitörő tűzvész a törvényszéki orvostan fejlődéséhez, illetve milyen módszerekkel igyekezték elkerülni az emberek, hogy véletlenül élve temessék el őket. A túra során természetesen a hírességek – például Johann Strauß és Ludwig van Beethoven – nyughelyéhez is ellátogatnak.

Az első vezetést 2018. október 31-re hirdették meg, a kétórás sétára azonban elkapkodták a jegyeket, akárcsak a tervezett további három alkalomra. Így már csak decemberi és a jövő évi időpontokra lehet jelentkezni.

A bécsieknek mindig különleges volt a hozzáállása a halálhoz, az elmúláshoz. Míg máshol inkább nem beszélnek róla, addig Bécsben szorosan hozzátartozik az emberekhez, a városhoz és a mindennapokhoz. Sokan például nemcsak elhunyt szeretteik sírjához látogatnak ki a temetőbe, hanem sétálnak egyet vagy itt töltik a kávészünetüket. De madármegfigyelők, állatbolondok és sportolók is gyakran felkeresik a sírkerteket.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei