Némó is szenved a klímaváltozástól

A bohóchalakat is erőteljesen megviseli a klímaváltozás, a nekik otthont adó anemónák kifehéredése miatt nagy stressz éri őket, ezért kevésbé termékenyek. 

A bohóchalak a mérgező anemónákkal szoros közösségben, szimbiózisban élnek. A tengerirózsák rendjébe tartozó anemónák elsősorban a növekvő hőmérséklet miatt fehérednek ki.
A bohóchalak számára az anemónák halálos mérgű csalánsejtjei védelmet nyújtanak a ragadozók ellen. „Ellenszolgáltatásként” a bohóchalak megtisztogatják a rózsák tapogatóit és oxigént legyeznek feléjük, ha túl keveset tartalmaz a körülöttük lévő víz.
A Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmány készítői Francia-Polinézia korallzátonyain vizsgálták az elmúlt 14 hónap növekvő víz hőmérsékletének hatásait. Erre az időszakra esett 2016 szokatlanul meleg nyara is.
A kutatók összehasonlították az egészséges anemónákban és a kifehéredett anemónákban élő halakat. A tudósok a kifehéredett anemónákban 73 százalékkal kevesebb életképes ikrát találtak, mint a bohóchalak egészséges élettereiben.
Vérelemzéseket is végeztek, amelyek szerint ezeknél a halaknál megnövekedett a kortizol stresszhormon értéke és csökkent a nemi hormonok koncentrációja.
„A víz megnövekedett hőmérséklete miatti anemónakifehéredés olyan stresszfaktor, amely csökkenti a nemi hormonok mennyiségét, ezáltal a nemzőképességet” – írják a kutatók.
A szakértők úgy vélik, még legalább 51 másik olyan halfajt érinthet a probléma, melyek táplálkozása vagy ragadozóktól való védelme az anemónáktól függ.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei