Nem számít az ősz haj: a fiatalság belülről árad!

Idősödő világban élünk, legalábbis Európában. Ez nemcsak azt jelenti, hogy tovább élünk, mint korábban – köszönhetően részben az orvostudománynak –, hanem azt is, hogy ma az idős emberek sokkal többre képesek, mint évtizedekkel ezelőtt. Módjuk van arra, hogy valóban tartalmasan töltsék el az aktív kort, akár hódoljanak olyan időtöltéseknek – például külföldi utazás vagy akár nyelvtanulás – is, amire esetleg fiatalon csak kevés idejük jutott.

A statisztikák szerint azonban a magyar idősek többsége szabadidejében nagyszülőként a családjának segít elsősorban. Hol a kis unokára vigyáznak – viszik-hozzák az óvodába és az iskolába, hol a naggyal tanulják a szorzótáblát vagy a verset, amit az iskolában feladnak. Eközben pedig sok olyan dolgot is átadnak, amit a gyerek este csillogó szemmel mesél az anyjának: valahogy így: „Tudod anya, a nagyi a legjobb a világon és nemcsak azért, mert a borsólevese sokkal finomabb, mint a tied, de még palacsintát is sütött mellé”.

Persze naphosszat sorolhatnánk mindazt, amit a nagyi vagy a nagypapi sokkal jobban tud és szívesen, szívből át is ad az unokáknak.

Több unoka jön világra, ha a nagyi kéznél van

A nagymamák jelentőségét egy család alakulásában és fejlődésében ugyanakkor nemcsak érzelmi, hanem tudományos érvek is alátámasztják. A turkui egyetem biológus kutatójának, Mirkka Lahdenperának a nevéhez fűződő nagymamaelmélet például azt állítja, hogy kevesebb gyermek születik azokban a családokban, amelyektől távol vannak a nagymamák. Vagyis több unoka jön világra, ha a nagyi kéznél van. Hiszen nemcsak segít, de biztonságot is nyújt a szülőknek a teljesen új élethelyzetben. A kutató szerint mindez azért van, mert egy 60–70 éves ember más tapasztalatokkal rendelkezik, mint a 30–40 éves édesanya vagy édesapa, és természetesen mást is tart fontosnak a gyereknevelésben. Talán ezért is kezd divatba jönni ismét a többgenerációs együttélés.

Persze vannak magányos idős emberek is, akiknek már kirepültek a gyerekei és messze élnek, vagy nincsenek is gyermekeik, de szeretnék átélni a családdal, unokákkal járó élményt. Őket várja az úgynevezett Egyszülős Központ, ahol unokát keresnek az egyedülálló nagymamáknak, és pótnagyit a segítségre szoruló családoknak. E kapcsolattal mindenki jól jár: az idősek magányát oldhatja a pótnagymamaszerep, a pótnagyi pedig sokat segíthet azoknak a családoknak, ahol az anya vagy az apa egyedül neveli a gyerekeket.

Az idősek magányát oldhatja a pótnagymamaszerep

A gyerekek ráadásul nemcsak szeretetet, de erőt is adnak az időseknek. Sőt, még a kort is feledtetik. Hisz az életszeretet, a kedvesség és a bölcsesség mindenkit fiatalon tart. Nem számít az ősz haj, a ráncok, a fiatalság belülről árad. Erre próbálják világszerte október elsején felhívni a figyelmet.

Az ENSZ  1991-ben nyilvánította október elsejét az idősek napjává, ezen a napon a Föld több mint 800 millió 60 évnél idősebb polgárát ünnepeljük.

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: szabadidő

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei