Nem kell, hogy rémálom legyen a vasalás

A vasalás általában nem a legnépszerűbb háztartási tevékenységek közé tartozik. Kis odafigyeléssel azonban egyszerűbbé varázsolható.

1. Készüljünk fel!

Az első és legfontosabb, hogy vasalás előtt készítsünk elő mindent – vasalódeszkát, vízzel teli kancsót, ruhákat –, amire csak szükségünk lehet, hogy ne kelljen megszakítani ezt a folyamatot. Vasaláskor jó, ha van a közelben egy szobainas vagy asztal, esetleg szék, amire a kész ruhákat lehet tenni. Fontos továbbá, hogy fejben is felkészüljünk, becsüljük meg, nagyjából mennyi időre lesz szükség és az idő alatt ne kezdjünk bele más tevékenységbe, mert akkor nem lehet hatékonyan véghezvinni a gyűrött ruhák kivasalását.

2. Érdemes válogatni

Az előkészületeket követően ajánlott hőfok szerint szétválogatni a ruhákat, mert célszerű a vasalást azokkal a darabokkal kezdeni, amelyek kisebb hőmérsékletet igényelnek. Ezek közé tartoznak például a szintetikus anyagok és a selyem, de a gyapjút már közepes hőfokon, míg a pamut és len ruhadarabokat magas hőfokon szükséges vasalni. Vasalás közben érdemes a ruhadarabokat kifordítva vasalni, hiszen egyrészt ezzel elkerülhető a textíliák kifényesedése, másfelől pedig megóvhatjuk a pólókra nyomott mintákat, feliratokat a sérülésektől.

3. Gőzölni érdemes

Vannak olyan ruhadarabok, például a pólók vagy a nadrágok, amelyek száradás után durvábbnak, keményebbnek tűnnek, mint normál állapotukban. Ennek ellenére nem szabad őket erővel vasalni, mert ez fárasztó, másfelől pedig kárt tehetünk a textíliájukban. Éppen ezért érdemes a ruhák címkéinek figyelembevételével a megfelelő hőfokon, gőz segítségével vasalni. Farmernadrágoknál és egyes ingeknél akár a készüléken található „vízpermetezési” funkciót is ajánlott bevetni, hiszen egy-egy munkaigényes részen könnyebben el lehet tüntetni a gyűrődéseket. Ha pedig gyorsan és egyszerűen szeretné valaki megszüntetni a kisebb ráncokat és gyűrődéseket, akkor javasolt kihasználni a vasalók függőleges gőzölés funkcióját. Ennek köszönhetően a ruha sokkal természetesebb hatású lesz.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei