Nem csak egyszer volt Budán kutyavásár

Cikksorozatunk első részében azt vettük górcső alá, milyen alapvető kérdéseket kell tisztáznunk magunkkal és a családunkkal ahhoz, hogy felelősségteljes állattartóként készüljünk fel a család bővítésére. Most abban szeretnénk tanácsokat adni – amennyiben minden kérdésre igen volt a válasz –, hogy honnan is érkezzen a „szőrös gyerekünk”.

Sok a gazdira váró eb.

Amennyiben nem ragaszkodunk törzskönyvezett kutyához, akkor érdemes felkeresni egy állatmenhelyet, hiszen Magyarországon is rengeteg magára hagyott, kiszolgáltatott, sokszor megkínzott kutya vár szerető gazdára. Így nemcsak egy új családtagra tehetünk szert, hanem – néha szó szerinti értelemben is – életet menthetünk az örökbefogadással. A közhiedelemmel ellentétben ezeken a menhelyeken nemcsak „keverékkutyák” várják a nagy ő-t, hanem sok-sok fajtatiszta eb is. Tehát érdemes annak is ellátogatnia egy-egy menhelyre, vagy egy úgynevezett fajtamentéssel foglalkozó szervezethez, amely kifejezetten csak egy bizonyos fajtájú kutyát szeretne örökbe fogadni. Utóbbiak mindössze abban különböznek a nagyobb menhelyektől, hogy kizárólag adott fajták egyedeinek mentésére és örökbeadására koncentrálnak.

Fajtamentők is dolgoznak

Magyarországon legalább két tucat fajtamentéssel foglalkozó egyesület működik, így aki például vizslát, agarat, spánielt, dalmatát, németjuhászt, boxert, bulldogot vagy akár argentindogot szeretne örökbe fogadni, annak érdemes valamelyik csoporttal felvennie a kapcsolatot. Az itt dolgozók sokszor munka mellett végzik az állatmentéssel kapcsolatos feladataikat, ezért ezek a menhelyek általában csak előzetes egyeztetés alapján látogathatóak. A legtöbb egyesület működtet saját honlapot, ahol képek és a hozzájuk tartozó rövid leírások alapján – legalábbis virtuálisan – előre megismerhetjük az örökbefogadásra váró kutyákat.

A személyes találkozó kihagyhatatlan!

De vannak olyan fajtamentők is, akik nem csak a klasszikus (marketing)eszközökkel igyekeznek megismertetni magukat és a tevékenységüket a leendő gazdikkal. Az agarakat mentő Szent Ferenc Állatotthon például a nemzeti ünnepekhez kapcsolódó eseményeken rendszeresen megjelenik néhány kutyájával. Március 15-én vagy augusztus 20-án szinte minden évben találkozhatunk velük a budai Vár környékén rendezett családi programok környékén, ahol nemcsak ismerkedési, simogatási lehetőségre, hanem hasznos tanácsokra is számíthatnak az érdeklődök. Ennek fényében ma már kijelenthetjük: biztos, hogy nem csak egyszer volt Budán kutyavásár…

Már az interneten is
Csak felelősséggel, ne vállaljuk tűl magunkat!

A fajtamentéssel foglalkozó egyesületekkel szemben a nagyobb állatmenhelyek – köztük a klasszikus gyepmesteri telepek, amelyek többsége szerencsére ma már nem hasonlít a régi leírásokban, irodalmi emlékeinkben élő sintértelepekhez – kiszámíthatóbb nyitva tartással működnek, bár ott kevesebb sikerre számíthatnak azok, akik fajtatiszta kutyát keresnek. Közülük is az egyik legismertebb a Budapesten található Illatos úti állatmenhely (hivatalos nevén a FÖRI Állategészségügyi Szolgálat), amelynek weboldala (www.ebtelep.hu) hasznos információkkal szolgál az örökbefogadást tervező jövőbeli gazdik számára is. Sőt a részletes kereső alapján nemcsak az örökbefogadásra váró kutyák (vagy macskák) adatlapjai érhetők el, hanem élőképes kapcsolat is van egyes kennelekhez.

Akár egy fajtamentésen, akár egy állatmenhelyen keresztül találunk rá álmaink kutyájára, tudnunk kell, hogy ránk, leendő gazdikra is alapos „vizsgálatok” várnak. Ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen a kutyák szempontjából sem mindegy, hová, milyen körülmények közé kerülnek. Egy alapos beszélgetés vagy egy előzetes írásbeli teszt kitöltése az állatvédők számára is támpontot ad ahhoz, hogy ki lesz a számunkra legideálisabb kutya. Mert korántsem biztos, hogy az, akibe a kennelen kívülről beleszerettünk…

Fontos a személyes találkozás

Ennek a folyamatnak szintén fontos lépcsőfoka az állattal való személyes megismerkedés. Lehet, hogy egy nagytestű kutya az álmunk, de élőben hamar kiderül, hogy tudunk-e vele bánni. Egy bántalmazott kutya sem való mindenkinek, pedig a legtöbbször éppen ők adják végül a legtöbb szeretetet. Ehhez viszont alapos felkészültség és hosszú hónapok kitartó munkája szükséges. Egy érintés vagy egy rövid séta is sok mindenre választ adhat. Akinek lehetősége van, annak mindenképpen érdemes többször is felkeresni egy telepet, és összebarátkozni a kiválasztott ebbel. Így mire felvirrad a nagy nap, mindketten úgy térhetnek majd haza, hogy már sokkal többet tudnak a másikról.

Ezt megelőzően azonban sort kell keríteni az örökbefogadás adminisztratív teendőire is. Úgynevezett örökbeadási megállapodást kötnek, amelyben az alapvető jogokon és kötelezettségeken kívül szerepel általában az is, hogy az állatok ivartalanítva, a megfelelő oltásokkal és mikrochippel ellátva kerülnek örökbefogadásra. Ezek költségei az örökbefogadót terhelik, és általában 5–15 ezer forint között mozognak.

Vannak égben köttetett kapcsolatok.

Anyagilag ennél jóval megterhelőbb, ha kizárólag törzskönyvezett kutyára vágyunk. Persze nem mindegy, honnan és milyen körülmények között született kiskutya kerül a falkánkba. Ennek részleteiről következő cikkünkben olvashatnak.

Fotó: Shutterstock

Stílusvadászattal kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: stílusvadász

Akár ez is tetszhet A szerző további művei