Napi fél óra mozgással tegyen a rák ellen!

A mozgás fontosságára, mint a rák egyik megelőzésének az eszközére hívja fel a figyelmet idén a Magyar Rákellenes Liga. Miközben az önvizsgálatra és a szűréseken való részvételre is évek óta buzdítanak és az ezekről közzétett információkra is nagy figyelmet fordítanak. Sajnos még mindig sokan vagy későn kerülnek szakemberhez, vagy annyira sokat kell várniuk a szakellátásra, hogy már alig marad esélyük a gyógyulásra. Így a rák világnapját a rossz eredmények is beárnyékolják, de mégis mit tehetünk mindez ellen? Erről Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke oszt meg néhány gondolatot a seniorplus.hu olvasóival.

Az Európai Rákellenes Kódex jó pár éve megfogalmazta tanácsait, hogy mit tegyünk a rák ellen. Ott is fontos szerep jut a testmozgásnak?

 Köztudott, hogy számos biológiai mechanizmus van, amelyeken keresztül a testmozgás védelmet nyújthat a rák ellen. Ilyen például a testmozgás hatása a vércukorszintre és az inzulinra, valamint az ahhoz kapcsolódó hormonokra, a nemi hormonokra, a gyulladásra, az immunrendszer működésére, amelyek mind kihatnak a rákbetegségek kockázati szintjére. A testmozgás segít továbbá a testsúlynövekedés megakadályozásában, valamint az egészséges testsúly megőrzésében, ami tovább csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát. Az európai népességen belül azok esetében, akik egészséges életmódot követnek, a becslések szerint 18 százalékkal alacsonyabb a rák kialakulásának kockázata azokhoz képest, akiknek az életmódja és testsúlya nem felel meg az ajánlásokban foglaltatnak. Ezért tűztük a mozgást mi is a zászlónkra.

Ön mennyit mozog?

Odafigyelek magamra. Szeretek túrázni, gyalogolni és heti rendszerességgel teszek is érte. Nem szeretek futni, de nagyon örülök, hogy sokan ezt a mozgásformát választják. Az előbbieken túl sokszor inkább leszállok két megállóval előbb a buszról és gyalogolok. Szerintem ezt az ötven felettiek is követhetnék.

Ezen alapszik a hamarosan elinduló örökmozgó programjuk is?

Igen, ha egy kicsit megerőltetjük magunkat és nem mozgólépcsőzünk, hanem lépcsőn megyünk, vagy többet sétálunk a jó levegőn, máris tettünk az egészségünkért. Erre szeretnénk mindenki figyelmét felhívni. Van 38 alapszervezetünk, ezek az országban számos olyan programot indítanak, amelyekbe egy kis mozgással be lehet majd kapcsolódni. De már most el lehet kezdeni akár a sétát, a futást vagy az úszást, bármit. Ha elindul a program, kérem, kapcsolódjanak be, megéri.

A betegek száma nem csökkent az elmúlt években

Nagyon sok rossz eredményre derült fény az elmúlt napokban is a magyar egészségügyet no és a rákos megbetegedések számát nézve. Mégis ad-e valami bizakodásra okot?

Tény, hogy sem a betegek száma nem csökkent az elmúlt években, sem a gyógyulási statisztika nem fog ugrásszerűen javulni a közeljövőben. Mindenképpen bizakodásra adnak okot azonban azok az adatok, amit a napokban dr. Kásler Miklós professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója is közölt, hogy a legutóbbi statisztikát nézve (amely a 2006–2013 közötti időszakot dolgozza fel) javult a mell-, a gyomor-, az ajak-, illetve a szájüregi rákban szenvedők halálozási aránya.

Kitekintő

A rák világnapja február 4., talán nem meglepő, hogy ezen a napon nem csak jó hírek jelennek meg. A statisztikák szerint az elmúlt 15 évben a rák legtöbb fajtájának túlélési arányai a leggazdagabb országokban voltak a legjobbak, mégpedig az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Finnországban, Norvégiában, Izlandon és Svédországban. Például a 2010 és 2014 között Ausztráliában és az Egyesült Államokban mellrákkal diagnosztizált nők 90 százaléka öt évvel túlélte a daganatot, míg Indiában csak 66 százalékuk. Európa 16 országában legalább 85 százalékra emelkedett a mellrák ötéves túlélési aránya, Kelet-Európa országaiban 71 százalék a ráta.

Nem lehet eleget hangsúlyozni a szűrések fontosságát. Mégis a saját környezetemben is úgy látom, még mindig nem automatikus, hogy minden évben elmenjenek az emberek egy prosztatavizsgálatra vagy egy rákszűrésre. Ezt Önök is így látják?

Sajnos igen. Ezért próbáljuk minden évben többször is felhívni a prevencióra, azaz a megelőzésre a figyelmet. Tévében, újságban, plakátokon és természetesen a honlapunkon. Ahol egyébként az önvizsgálatról is nagyon komoly szakmai hátterű anyagot kaphat bárki, aki oda felmegy informálódni. Sajnos tudomásul kell venni, hogy például ha sokat napozunk, lényegesen többször kell a bőrünket vizsgálni, mert egy nem oda illő folt is lehet árulkodó jel.

A rák egyik megelőzésének eszköze a mozgás

Ha időben megy valaki orvoshoz, akkor sokkal nagyobbak a gyógyulás esélyei. Ezt Ön is megtapasztalta jó pár évvel ezelőtt.

Igen, én is érintett voltam. 1980 tavaszán hererákot diagnosztizáltak nálam. A műtétek, a kezelések 1981 tavaszáig tartottak. Hála kezelőorvosaimnak és a világszínvonalú kezelésnek, azóta csak kontrollokra járok vissza az Országos Onkológiai Intézetbe. Ezért nagyon fontos a megelőzés. A Liga által épített szűrőbusz már évek óta jó eredménnyel működik Hódmezővásárhely környékén. Jó hír, hogy az állam tavaly év végén adott át egy egészségügyi szűrőbuszt, amely az elmaradott településekre is elmegy. Így jelentősen csökkenthetők a területi ellátási különbségek. Összesen 20 busz készül, amiből tíz mammográfiás szűrővizsgálatra is alkalmas lesz, amire nagyon nagy szükség van. Remélem, ha ezeken a helyeken is beindulnak a szűrések az idén, akkor jövőre már sokkal jobbak lesznek az eredmények.

Megtalálták a rák ellenszerét?

Napok óta hangos a sajtó attól, hogy óriási áttörés jöhet a rákgyógyászatban, ha a Stanford Egyetem kutatóinak vakcinája az embereken is úgy teljesít majd, ahogyan a kísérleti egereken. A gyógymód egy kétkomponensű oltás, amit közvetlenül a tumorba fecskendeznek, arra ösztönözve így az immunrendszert, hogy kezdjen harcba a rákkal. A vakcina az összes kísérleti egeret kigyógyította a rákból. Azok a példányok, amelyeknek a szervezetében áttétek is képződtek, szintén teljesen meggyógyultak, akkor is, ha csak egyetlen tumorukat oltották be. A kutatók most 15 limfómás, vagyis nyirokrákos önkéntest keresnek, hogy embereken is elkezdhessék a gyógymód tesztelését. A vakcina legnagyobb előnye, hogy célzottan hat többféle ráktípusra, így nemcsak költséghatékony, de több, már ismert immunterápiás módszerrel ellentétben gyakorlatilag mellékhatásai sincsenek – jelentette be Ronald Levy professzor.

Egészséggel kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: egészség

Akár ez is tetszhet A szerző további művei