Nagy internetszolgáltatókon keresztül támad a legújabb kémprogram?

Olyan megfigyelési kampányt fedeztek fel az ESET biztonságtechnológiai cég kutatói, amely a hírhedt FinFisher kémprogram egy új, FinSpy nevű variánsát alkalmazza. Az akció hét országra irányult, amelyből kettőben nagy internetszolgáltatók is érintettek lehetnek a megfigyelt célpontok megfertőzésében.

A jól ismert FinFisher egy bűnüldözési eszközként forgalmazott kémprogram, amelyet a világ kormányzati szervezetei számára értékesítettek. A FinFisher olyan kiterjedt kémkedési képességekkel rendelkezik, mint a webes kamerákkal és mikrofonokkal történő élő megfigyelés, a billentyűzetfigyelés és naplózás (keylogger), valamint a fájlok kiszivárogtatása.

A program számos fejlesztést kapott a legújabb változatában, amelynek célja a kémkedés képességének javítása, a felderítés elkerülése és az elemzés megakadályozása. A legfontosabb újítás azonban az, ahogyan a kémprogramot a célzott számítógépekre juttatják a kiberbűnözők.

A kémprogramot a célzott számítógépekre juttatják a kiberbűnözők

„Két akcióban a kémprogram közbeékelődéses támadás (man-in-the-middle attack) során terjedt, és valószínűleg a nagy internetszolgáltatók játszották a közbeékelődött fél szerepét. Vizsgálataink során számos olyan adatot találtunk, amelyek azt sugallják, hogy az átirányítás egy nagy internetszolgáltató szintjén történik” – mondta Filip Kafka, az ESET kártevőelemzője.

Vagyis a támadás úgy történik, hogy amikor a célzott felhasználó le szeretne tölteni néhány népszerű alkalmazást, mint a WhatsApp, a Skype vagy a VLC Player, átirányítják a támadók szervereire, ahol a trójai programmal ellátott telepítőcsomagot éri el.

Az ESET szakemberei szerint ezek az első olyan nyilvánosságra kerülő akciók, ahol nagy internetszolgáltatókat vonnak be a kártevők terjesztésébe. A kampányok igen kifinomultak és a megfigyelési, illetve elérési módszerek területén is egyedülállók.

Jelen és jövővel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: Jelen és jövő

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei