Művészeti sokszínűség a 4. Zsidó Művészeti Napokon

2019. május 25.–június 2.

Swing-, jazz- és popzenei koncertek, klezmeroperett, színházi előadások, filmvetítés, kiállítás és kortárstánc-előadások színesítik az idén a Zsidó Művészeti Napok (ZsiMü) programkínálatát – jelentette be dr. Vadas Vera, a hazai kulturális élet kiemelkedő rendezvényének alapítója és művészeti igazgatója budapesti sajtótájékoztatóján, amelyet a zsidó negyed emblematikus éttermében, a Mazel Tovban tartottak. A 2019. május 25.–június 2. között megrendezendő összművészeti programsorozat előadói között ott lesz Jávori Ferenc és zenekara, Szulák Andrea, Szűcs Gabi, Kováts Kriszta, Szinetár Dóra, Náray Erika, Nyáry Krisztián, Mácsai Pál, Lukács Miklós, Horgas Eszter, Bálint András, Ónodi Eszter, Dés László, Dés András, Moran Magal, a Budapest Bár, a Budapest Ragtime Band, a Budapest Klezmer Band, a D’art és az Inversedance Társulat.

A ZsiMü célkitűzése egész évben lendületben maradni, új tehetségeket felkutatni és minél többet meríteni a zsidó és az izraeli kultúra kifogyhatatlan tárházából – hangsúlyozta Vadas Vera. E gondolat jegyében a a ZsiMü-n csaknem minden művészeti ág képviselteti magát immár negyedik éve kiváló és népszerű alkotók tolmácsolásában. A rendezvénysorozat minden programja bemutató is egyben, hagyományosan csak olyan produkciók kerülnek a ZsiMü sorozatába, melyeket itt és most először láthat a közönség – emelte ki a művészeti igazgató.

Koncertek

Horgas Eszterrel május 25-én 19 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban találkozhat a közönség, a képzőművészet ihlette Szerelmes Chagall című esten. A fuvolaművész minden évben új és izgalmas zenei crossoverbemutatóval lepi meg közönségét. Chagall életútját követve orosz, zsidó, francia és amerikai klasszikus és jazz-zeneművekből válogatott bravúros feldolgozásokat játszik majd. Az est különlegessége, hogy a híres festő szerepében Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész látható.

A Budapest Bár Mazel Tov Budapest című koncertjén a zenekar elsősorban zsidó származású zeneszerzők, szövegírók budapesti témájú dalaiból válogat. Seress Rezső, Zsüti, Fényes Szabolcs, Márkus Alfréd, Horváth Jenő dalai –amelyek több generáció kedvencei – május 26-án 19 órakor, a MOMkult színháztermében új életre kelnek, olyan kiváló énekesek előadásában, mint Kiss Tibor, Lovasi András, Németh Juci, Behumi Dóri, Keleti András és Kollár-Klemencz László.

A Budapest Klezmer Band önálló koncertjét Szeretsz engem? címmel május 27-én 19 órától szintén a MOMkult színháztermében láthatja a közönség. A zenekar sajátos zenei kompozíciókban a hagyományos jiddis motívumokat egészíti ki cigány és népzenei elemekkel, egy csepp modernitással fűszerezve. Szulák Andrea és Dunai Tamás a férfi-női kapcsolatok rejtelmeit, a kapcsolatok valódiságát és az igazi érzelmek hullámvasútját mutatja meg a nézőknek. Dés László friss, ez év elején alakult zenekara, a Dés László Free Sounds Quartet május 27-én 19 órakor ad koncertet az Óbudai Társaskörben. A Szabad hangok a rögtönzés varázslata: a zenészek az amúgy is nagy zenei szabadsággal rendelkező jazzműfajnak végsőkig tágítják a kereteit. Minden előzetes próba, egyeztetés nélkül játszanak, a teljes szabadság örömével, a témák, a szerkezet, a forma mind a pillanat szüleménye. A szopránszaxofon, a cimbalom, a gitár és az ütőhangszerek, vagyis Dés László, Lukács Miklós, Fenyvesi Márton és Dés András szabad összjátéka különleges zenei élményt ígér.

Izraeli származású, jelenleg Berlinben él, a szláv népzenétől Marilyn Mansonig sokféle műfaj inspirálja. Moran Magal nem fél szokatlan kombinációkban vegyíteni a zenei stílusokat. Az énekesnő hipnotikus zongorajátékával és lenyűgöző hangjával május 27-én 19 órakor a Columbus hajó színpadán találkozhat a Zsidó Művészeti Napok közönsége. Zenekarával, a brazil Marcos Feminellával, az izraeli Ishay Sommerrel és Shir-Ran Yinonnal, valamint az olasz Federico Truzzival olyan legendás dalokat is játszanak, mint a Black Swan, az Under Your Bed, a One More Dance vagy Leonard Cohen Halleluja című slágere.

Szinetár Dóra

Szinetár Dóra színésznő a közelmúltban megjelent Újratervezés című musicallemezének záró dala a „Szép mesék, rossz mesék”, koncertjének is ez a címe. A lemezről sok meghatározó dal hangzik majd el a május 30-án 19 órakor kezdődő koncerten a Frankel Leó utcai zsinagógában, de a színésznő egyéb kedvencei is felcsendülnek a klasszikus musicaldaloktól a sanzonokon át a népszerű filmslágerekig.

Louis Armstrong a huszadik század zenei életének egyik legjelentősebb újítója, a jazz igazi királya, aki megjelenésével, hangjával és zenei tudásával máig nem talált méltó követőre. Az ő munkásságát eleveníti fel a Budapest Ragtime Band és vendégük, Ónodi Eszter színművész, valamint a Papa Fleigh zenekar május 30-án 19 órától a MOMkult kupolában.

A ZsiMü történetében először áll közösen színpadra Falusi Mariann, Szűcs Gabi, Váczi Eszter és vendégük, Jávori Ferenc „Fegya”. Igazi gálakoncertre lehet számítani június 1-én 19 órától a MOMkult színháztermében. Stílusok és dalok közötti utazás lesz ez az este, ahol a művészek számára legkedvesebb és a közönség számára biztosan ismert dalokat éneklik, közös kalandra híva a hallgatóságot a klezmer, a pop, a swing és a soul világában.

Kováts Kriszta Jászai Mari-díjas színész, énekesnő a 2018-ban bemutatott Álomfejtés után ismét egy álomvilágba kalauzol minket, ezúttal a mozi világába. Partnere most is a sokoldalú Farkas Gábriel, aki énekel, rajzol és Kováts Krisztával együtt színészként is megeleveníti a mozi világának nagy legendáit Charlie Chaplintől Meryl Streepig, Marilyn Monroe-tól Dustin Hoffmanig, Greta Garbótól Woody Allenig, Ingrid Bergmantól Garas Dezsőig. A Zenemozi – Chaplintől Felliniig című lemezbemutató koncert a Budapest Jazz Clubban lesz június 2-án 19.30-tól. Az est verseit Fábri Péter, zenéjét László Attila szerezte.

Színházi előadások

A világ első klezmeroperettjét, a Menyasszonytáncot újra műsorra tűzi a Budapesti Operettszínház, így a ZsiMü előzeteseként öt alkalommal lesz látható a legendás előadás, melyet idén a Tel Aviv-i Operaházban is bemutat a társulat az izraeli magyar év keretében. Zeneszerzője Jávori Ferenc „Fegya”, a Budapest Klezmer Band pedig zenél is az előadásban. Május 17-én, 18-án és 19-én lesz látható a darab, többek közt Gubik Petra, Szabó P. Szilveszter, Lehoczky Zsuzsa, Szulák Andrea és Kocsis Dénes főszereplésével, Béres Attila rendezésében. Mácsai Pál Örkény István novelláiból olvas fel május 26-án 16 és 19 órától a MOMkult éupolában, Lukács Miklós pedig cimbalmon kíséri a színművészt az est során. Örkény egyperces novellái mára már szállóigék, a műfaj maga pedig fogalom, a zene mégis képes valami pluszt hozzátenni a tökéletes írásokhoz.

Mácsai Pál, Lukács Miklós

Képzavar címmel május 27-én a Bethlen Téri Színházban látványszínházi előadást mutat be két fiatal színész, Páder Petra és Borbás Gergő alkotópárosa. Ghitta Carell magyar származású Olaszországban híressé vált portréfotósnak, a Photoshop „ősanyjának”  állítanak emléket. Ghitta különleges retusálási technikájáról vált ismertté, az üvegnegatívnak gyakran mindkét oldalát megkapargatta, hogy a modelljeinek legszebb arcát mutathassa meg fotográfiáin. Életének történetéről nagyon kevés kézzelfogható emlék maradt. A fasiszta ország híres fotósaként élte túl a háborút. Fényképein láthatjuk Walt Disneyt, Mussolinit és a pápát is. Utolsó éveiben Izraelben találta meg a lelki békét. A zsidó származású egyedül élő asszony maga volt az érvényesülés, az egyediség, az egyéniség és az asszimiláció paradoxona. A látványszínházi előadást Bitó János harmonikajátékával kíséri.

Borítékolható szerelem – ez a sokatmondó címe Náray Erika és Nyáry Krisztián estjének. Május 28-án 19 órakor a Budapest Jazz Clubban kel életre Nyáry tavaly megjelent, „Írjál és szeressél” című könyvének szerelmes gyűjtése. A kötetben 125, a magyar kultúrtörténet legszebb, legérdekesebb vagy éppen legfelháborítóbb szerelmes levelei és azok keletkezésének történetei kaptak helyet. Ezekből válogatva született meg az előadás, melyben természetesen Náray Erika hangja és zenekara is szerepet kap.

Jól ismerjük az elegáns és briliáns vígjátékok, vagy a Pál utcai fiúk szerzőjét, Molnár Ferencet, de nem igazán ismerjük azt a szenvedélyes hangú, tisztán látó publicistát, aki estéről estére, magányosan, egy kávéházi asztal mellett egyéni hangvételű cikkekben írta meg véleményét a körülötte lévő világról. A Szülőfalum, Pest című darab ősbemutatóként kerül a nézők elé Fesztbaum Béla előadásában május 30-án 19.30-tól a Rózsavölgyi Szalonban. Az estet háromfős zenekar – Termes Rita, zongora, Farkas Izsák, hegedű és Simkó-Várnagy Mihály, cselló – kíséri, az elhangzó zenék Fesztbaum Béla szerzeményei.

Kiállítás, film

Gyermekrajzokból nyílik kiállítás május 26-án 14.30-tól a MOMKultban. A tárlatot – amely az Igazgyöngy Alapítvány az egyik leghátrányosabb helyzetű kistérségben, Berettyóújfaluban és környékén immár 20 éve kifejtett munkáját reprezentálja – Mácsai Pál színművész nyitja meg.

A ZsiMü közönsége is megnézheti Révész Bálint filmjét, a Nagyi projektet május 28-án 20 órától a Puskin moziban. A film három fiatalember felnőtté válásának és nagymamáik múltjának története. Ahogyan a fiúk bebarangolják Európát, a nagyik – egy angol kém, egy náci németországi táncosnő és egy magyar kommunista holokauszttúlélő – felelevenítik élményeiket, miközben egy virtuális utazás is kibontakozik a huszadik század történelmébe. A szellemes és friss hangvételű dokumentumfilm sikerrel szerepelt nemzetközi filmfesztiválokon és elnyerte a magyar filmkritikusok legjobb dokumentumfilmnek járó díját. A vetítés utáni közönségtalálkozón Veiszer Alinda beszélget Bangó Margittal és unokájával.

A ZsiMü idén egy új műfajt is beemelt a rendezvénysorozat kommunikációjába: Veiszer Alinda újságíró segítségével mini portrésorozatot készített a rendezvénysorozat sztárjaival. A sorozat epizódjai hétről hétre jelennek meg a Zsimü közösségi felületein.

Az eddig bemutatott részek itt tekinthetők meg:

Szulák Andrea: https://www.youtube.com/watch?v=jibrnvuqvcY&t=4s

Jávori Ferenc Fegya: https://www.youtube.com/watch?v=lfhaIukni_o

Nyáry Krisztián: https://www.youtube.com/watch?v=OTXM4j-FIkA&t=371s

Horgas Eszter: https://www.youtube.com/watch?v=3aH5XKnzMP0

Táncelőadások

Idén a gyerekeknek is készül a ZsiMü egy bemutatóval, méghozzá egy kortárs táncszínházzal épp gyereknapon, május 26-án 15 órától a Bethlen Téri Színházban. Két, egymásról mit sem tudó ikerlány véletlen találkozása egy nyári táborban, ki ne ismerné A két Lotti történetét? Most táncelőadás formájában élvezhetjük Erich Kästner világhírű regényét. A ZsiMü és az alkotók az író születésének 120. évfordulóját ünnepli ezzel a programmal. Az ifjúsági regény főszerepeit Bujdosó Anna, Hannah Eden, Monica Nemesio Garcia és Kiss Tamás táncolják, a koreográfus Varga Kinga. Kortárs amerikai szerző zenei montázsára készítette a Dart Társulat a családi összetartozás, a testvéri szeretet, a féltékenység és a megbocsátás témakörében az általános iskolásoknak szóló produkciót.

Ritkán láthatunk két ősbemutatót egy esten. Az Inversedance Fodor Zoltán Társulat művészei páratlan táncszínházi élményt garantálnak a június 2-án, Jeruzsálem napján az újonnan megnyílt Nemzeti Táncszínházban. A Phanta Rhei című esten a társulat két nemzetközileg elismert vendégkoreográfusa által készített új alkotások láthatóak, melyek fontos társadalmi témákkal foglalkoznak létezésünk, mindennapi életünk kérdéseit boncolgatják a mozdulatok varázslatos nyelvén. Az Emanuel Gat Dance jelenlegi táncművésze, Juhász Péter koreográfiája alapgondolatát Seneca örökérvényű kérdései adják, az emberi viselkedést kutatja az idő és a pillanat értékének relációjában. Idan Sharabi izraeli táncművész-koreográfus – a Batsheva Dance Company és a Nederlands Dans Theatre korábbi művésze – alkotóként első alkalommal készít darabot magyar társulat számára a fizikai test korlátlan lehetőségeit vizsgálva.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei