Mutatjuk, hogy hol vannak a legjobb strandok Európában

Ebben az évben is Spanyolország büszkélkedhet a legtöbb kiváló környezeti minősítésű stranddal a világon, júniustól 579 tengerparti fürdőhelyen loboghat a minőséget jelző kék zászló – jelentette be a Környezetvédelmi és Fogyasztói Oktatásért Alapítvány (ADEAC) nevű szervezet kedden sajtótájékoztatón Madridban.

Nézze meg térképen a zöld strandokat!

A dél-európai ország 40 éve őrzi töretlenül vezető helyét az Európai Környezetvédelmi Nevelésért Szövetség (FEE) évente elkészített listáján. Az idén Spanyolországot sorrendben Görögország, Franciaország, Törökország és Portugália követi. Az alábbi linken térképen is bebarangolhatja a világ legjobb strandjait.

Így futhatja égig az európai strandokat a link alatt

Valencia 

A több mint nyolcezer kilométeres partvonallal rendelkező Spanyolországban a kék zászlós strandok összesen 504 kilométert tesznek ki. A legtöbb kék zászlós tengerparti strand – 129 – ahogy tavaly is, a kelet-spanyolországi valenciai régióban, a Földközi-tenger partján található.

Mindent számításba vesznek

A strandok minősítésekor figyelembe veszik a víz minőségét, a part tisztaságát, rendezettségét, felszereltségét és megközelíthetőségét a mozgáskorlátozottak számára, valamint hogy van-e vízimentő- és egészségügyi szolgáltatás.

A világelsőség ellenére az idén héttel kevesebb strandon látható majd a kék zászló, a szakemberek szerint ez a követelményrendszer folyamatos szigorításával magyarázható, így például a vízimentők jelenlétére vagy a vízminőségre vonatkozó szabályok változásával.

A strandokon kívül Spanyolországban 105 kikötő is megkapta a kiváló értékelést.

Fotó: Shutterstock

Akár ez is tetszhet A szerző további művei