Munkába állt az ország legmodernebb szív-CT-készüléke

Egy szívdobbanásnyi idő alatt készít teljes körű felvételt a koszorúerekről és a szívről az ország legmodernebb szív-CT-készüléke a Semmelweis Egyetemen. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán most elhelyezett műszer a komplikáltabb eseteknél, vagy a magas pulzusszámú és/vagy szívritmuszavarral küzdő betegeknél is igen gyors és pontos képalkotást tesz lehetővé, kis sugárdózis mellett.

A városmajori klinikán most üzembe helyezett berendezést a General Electric forgalmazza. Ez a világon az első kifejezetten kardiológiai alkalmazásra fejlesztett CT-gépe, melyet egy időben két egészségügyi centrumba telepített a cég annak érdekében, hogy a centrumok munkatársai részt vegyenek a készülékhez tartozó kiértékelő szoftverek fejlesztésében. A Semmelweis Egyetem mellett az Egyesült Királyságban, Belfastban használhatják ezentúl az ún. Cardiographe Computertomográfot, mely új távlatokat nyit a koszorúér-betegség vizsgálatában. A Cardiographe CT-vel egytized másodperc alatt tudják megvizsgálni az orvosok a teljes szívet és a koszorúereket.

A Semmelweis Egyetem városmajori klinikáján évente 2700 szív-CT-vizsgálatot végeznek jelenleg, amelyeknek egy részét – leginkább a komplexebb, a korábbi CT-készülékekkel nehezebben vizsgálható betegeket – az új Cardiographe CT-vel vizsgálják majd.

Bár az utóbbi években javult Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők túlélési esélye, még mindig ez a vezető halálok, az emberek 50 százaléka szívbetegségben hal meg itthon.

A Semmelweis Egyetemen a betegellátáson túl a nemzetközi klinikai kutatások és az oktatás területén is kiemelt szerepe lesz az új eszköznek. Az egészségügyi szakmák gyakorlatorientáltak, vagyis fontos, hogy a jövő orvosai és szakdolgozói a legmodernebb készülékeket is megismerve, minél több esetszámmal találkozva végezzenek az egyetemen.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei