Műholddal növesztenének atmoszférát a Marsra

A NASA Planetary Science Vision 2050 Workshopján olyan projekteket tárgyaltak át, melyeket a címben szereplő dátumig legalább el lehet kezdeni.

Az egyik legfigyelemreméltóbb ötletet Jim Green, a NASA bolygótudományi osztályának igazgatója dobta be. Egy olyan „mágneses pajzsot” állítana állandó pályára a Mars és a Nap közé, mely megvédené a bolygót a magas energiájú részecskéktől.

Több szonda vizsgálja a Mars felszínét Fotó: NASA

Az ötlet magját egy kétpólusú zárt elektromos áramkör képezi, mely olyan erős, hogy mesterséges mágneses teret tud gerjeszteni.

Az objektum „mágneses farkának” védelmében a Mars vissza tudná növeszteni elvesztett atmoszféráját – hívja fel a figyelmet a Popularmechanics. A bolygó légkörének 90 százalékát a fent említett napi részecskék sodorták.

Így óvná meg mágneses csóvájával a műhold a Marsot, a baloldali kis fekete pont a bolygó.
Kép: Jim Green

A számítások arra utalnak, hogy egy ilyen pajzsnak köszönhetően a Mars éveken belül a Föld atmoszferikus nyomásának felét el tudná érni. A védelemnek köszönhetően a fagyott szén-dioxid kiszabadulna, így az üvegházhatás elkezdené melegíteni a bolygót az egyenlítőknél, majd a pólusok jégsapkái elolvadnának, elöntve a felszínt folyékony vízzel.

Még egy grafikán a légkörteremtés
Kép: Jim Green

Az ötlet egyelőre sci-finek tűnhet, de elméletben megvalósítható, így ez lehet a következő lépés a Mars-terraformálásban, mely elősegítheti az emberi életet a bolygón.

Jelen és Jövővel kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: jelen és jövő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei