Mozogni akarok!

Vajon hányan készülünk erre évek óta? Ám a rendszerességet a sportban sem könnyű gyakorolni, ha eddig nem fért bele az életünkbe, annak valószínűleg oka van. 5+1 ötletet adunk, hogyan lopjuk be a mozgás első csíráit a mindennapjainkba.

  1. Gondolkodjunk! Ahhoz, hogy megalapozott legyen a vágyunk, és reális a tervünk, fel kell tennünk magunknak a kérdéseket: Miért akarunk mozogni? Mitől lenne jobb nekünk, ha rendszeresen sportolnánk? Mióta tervezzük ezt, és mi akadályozott meg minket abban, hogy bevezessük a mozgást az életünkbe? A kapott válaszok talán segítenek egy erősebb elhatározásban: megtesszük az első lépést a sportos élet felé vezető úton!
  2. Ne akarjunk rögtön rendszerben gondolkodni! Ha nem tudunk időt szakítani a tornára, ne keseredjünk el! Lehet, hogy érdemesebb „kicsiben” elkezdenünk a mozgást, például a szokásos napi rutinunkba beiktatva.
  3. Ülőmunka közben is lehet mozogni: ha karunkat és lábunkat ellazítjuk-megfeszítjük, gerincünket nyújtjuk vagy átmozgatjuk, óvatos fejkörzéseket végzünk, vagy vállainkat masszázslabda segítségével átmasszírozzuk, már nagyon sokat tettünk a fittségünkért. Ajánlott félóránként testhelyzetet váltani, ami persze egy íróasztal mögött nem egyszerű kihívás. Ülőhelyzetet, derék- és lábtartást viszont módosíthatunk, éljünk vele!
  4. Mosogatás, teregetés, főzés vagy hajszárítás közben kiválóan erősíthetjük a combizmokat, ha csípőszéles terpeszben állva a térdeket kissé behajlítjuk, és ilyen testhelyzetben végezzük a szokásos teendőket.
  5. Elalvás előtt az ágyban végezzünk egyszerű has- és hátizom-erősítő gyakorlatokat! Ha minden este 2–2 percet szánunk rá, pár héten belül érezhető lesz az eredmény.
  6. Ha a szokásosnál öt perccel korábban kelünk, és átmozgatjuk a tagjainkat, a szó szoros értelmében lazábban fog indulni a napunk. Elég, ha az egykori testnevelésórák bemelegítő gyakorlataiból végzünk párat, a test máris érezni fogja a „beolajozást”.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei