Móra-estek a Zsolnay Art Szalonban

Kincskereső kisködmön. Zengő ABC. A körtemuzsika. Rab ember fiai. Ének a búzamezőkről. Móra Ferenc örökéletű műveit senkinek sem kell bemutatni. Arról azonban jóval kevesebbet tudunk, hogyan kötődött Móra a hajdani Britannia Szállodához, azt pedig végképp titkok övezik, ki volt bizonyos Kalmár Kica bridzstanárnő, akihez az író egy egész szerelmes versciklust írt. A Radisson Blu Béke Hotel és a Zsolnay kávéház 4 estés rendezvényén minden kérdésre választ kaphatnak az érdeklődők. 

Különleges irodalmi időutazásra hív az idén 106 esztendős Radisson Blu Béke Hotel: az egykori Britannia Szálló fénykorát, a Nyugat Baráti Kör találkozóinak helyszínét és egyben Móra Ferenc törzshelyét idézi meg a közelmúltban felújított szálloda az ősszel debütáló irodalmiszalon-estek alkalmával. Az elegáns Zsolnay Art Szalonban tartandó 4 estés beszélgetős irodalmi rendezvény témáját az idei Móra-év ihlette.

Móra Ferenc késői szerelméről eddig nagyon keveset lehetett tudni, Kalmár Ilona (Kica) majd’ ötven éven át őrizte a titkot egy vaskazettában, majd végrendeletében az összes levelet a szegedi Móra Ferenc Múzeumra hagyta. A szenvedélyes levelek nemcsak a huszadik század egyik legszebb szerelmi történetébe, hanem egyben Móra Ferenc legbensőbb érzésvilágába is bepillantást engednek.

„Maga lesz az oka, ha azt fogja írni rólam az irodalomtörténet valamely iparosa: pár hét híján betöltötte az író az ötvenhármat, amikor titokzatos változáson ment át és csoda történt vele” – írta Móra Ferenc e sorokat a nála 22 évvel fiatalabb Kalmár Ilonának. Az íróval valóban csoda történt: a találkozás váratlan szerelmet, titkos kapcsolatot hozott a betegeskedő, ám pályája csúcsán lévő Móra életébe.

Szerelmes levelezésük nem csupán érzéseikről mesél, hanem arról a korról is, amelyben mindezt megélték. Móra szorosan kötődött a Britannia Szállóhoz: íróként és szegedi múzeumigazgatóként gyakran járt Pesten, és ilyenkor mindig a Britanniában lakott, mint mondta, ez „néki második otthona”. Hogyan lett ott külön szobája? Az alábbi, 1932 decemberi Magyar Hírlap-újságcikkből kiderül. „Esztendők hosszú sora óta a Britannia Szállodában száll meg Móra Ferenc, ha hivatalos vagy magánügyei a fővárosba szólítják. A szegedi ünnepségekhez csatlakozva a szálló igazgatósága elhatározta, hogy maradandóan megörökíti a nagy íróval való kapcsolatát A földszinten levő Szondy söröző egyik intim hatású kis szobájának falait Haranghy Jenő festőművésznek erre a célra készült, Móra munkásságából vett motívumokat ábrázoló képeivel díszítették fel. […] Először Németh Aladár, a Britannia Szálloda igazgatója üdvözölte a vendégeket és örömének adott kifejezést, hogy Móra „második otthona” is kiveheti részét a nagy magyar író ünnepléséből.”

Akár ez is tetszhet A szerző további művei