Mit vigyünk magunkkal, ha strandra visszük a gyerekeket

Olyan játékot, melyekért még a legelszántabb kis vízimádók is kijön a medencéből

Kisgyerekkel a strandon? Elsőre remekül hangzik, de bizony sok esetben sírósra is fordulhat a vidáman induló nap. Máris adódik az első konfliktushelyzet, amikor a vízimádó csemetét legalább egy félórányi szünetre ki kell parancsolni a vízből. Ha a „szárazföldi lét” ugyanannyi örömöt kínál, mint a pancsolás, talán könnyebb rávenni a gyereket egy kis száradásra.

A lapát és a homokozókészlet elengedhetetlen kellék, ha gyerekkel megy strandra az ember. Nagyobb gyerekeknél talán indokolatlannak tűnik, még az is lehet, hogy ők maguk sem akarják vinni, de higgyék el, a napfény, a víz, a homok és a többi gyerek látványa azonnal beindítja a kicsik fantáziáját és szívesen állnak neki várak, alagútrendszerek és támfalak építésének. Érdemes nagyobb lurkók esetében is legalább egy lapátot betenni a strandcuccok közé, jól jöhet a nap folyamán.
Néha muszáj kijönni a vízből, ilyenkor tartalmas programokkal kell lefoglalni a gyerekeket   Fotó: MTI/Beliczay László

A különféle labdák hiánya komoly konfliktushoz vezethet, ezért jobb, ha többfélét is becsomagolunk, ha strandra megyünk. A felfújható nyilván kell a vízbe, a kisméretű gumilabdát is jól lehet dobálni egymásnak, de azért gondoljunk a lábtengóra és a strandröpladára is. Mindkettő remek sport, egy lasztit mindenképp megér a kocsi csomagtartójában, hogy lejátszhassunk egy meccset a gyerek ellen. A különféle nyári sporteszközök, mint a frizbi, a tollas vagy a teniszütők és labdák szintén kihagyhatatlan strandkellékeknek számítanak. Ha azonban kisebb gyerekkel indulunk a partra vagy a strandra, igazán különlegessé tehetjük a napot (különösen egy szeles napot) egy röptethető sárkánnyal. Nincs is annál jobb, mint uralmunk alá vonni a damillal irányítható sárkányt! A legügyesebbek maguk is elkészíthetik, de a boltokban is nagyon sokfélét vásárolhatunk.

Vigyázni kell, hogy ne érje sok nap a kisgyermekek fejét   Fotó: MTI/Balázs Attila

Néha nem árt egy kicsit leültetni a lurkót a sok pancsolás és rohangálás után. Ha elvisszük kedvenc játékát, talán még sikerülhet is. Legyen az társasjáték, kártya, a kedvenc baba vagy kifestőkészlet, a lényeg, hogy a gyerek szívesen játsszon vele. Természetesen ma már elkerülhetetlenek a különféle okoseszközök és az általuk kínált kimeríthetetlen játéktárak is. Természetesen ne hagyjuk, hogy a csemete e fölött görnyedjen, de nem biztos, hogy a tiltás a legjobb megoldás. Ha a gyerek egyébként is rendszeresen játszik a tableten vagy a telefonon, miért pont a család pihenőnapján tiltanánk meg neki? Mint minden másnál, itt is a mértékletesség a lényeg.

Egy-egy hosszú nyári napon, amikor a déli órákban tetőfokára hág a kánikula, jó szolgálatot tehet egy-egy mesekönyv vagy hangoskönyv. Nagyobb gyerekek szívesen olvasnak képregényeket is, érdemes ezek közül is betárazni. Egy-egy hangoskönyvet hallgatva pedig remekül pihenhet az árnyékban a csemete.
Még ha ki is jönnek a vízből, a medence partjától nehéz elcsábítani őket   Fotó: MTI/Balázs Attila

Nemcsak az árnyék, hanem a „kuckózás” miatt is nagyon jó szolgálatot tehet a strandon egy könnyen felállítható, kis méretű sátor, amelyben a gyerek saját kis kuckót alakíthat ki magának. Egy kis képzelőerővel óriási kalandok színtere lehet az egyszerű kis szerkezet, nem is beszélve arról, hogy a naptól is megvédi a gyerek fejét és bőrét.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei