Mit kell tudni a rheumatoid arthritisről?

A rheumatoid arthritis gyakrabban jelentkezik nőknél, mint férfiaknál, és bár a tünetek hasonlóak, nagy különbség lehet abban, mikor és miért jelentkeznek az első panaszok. Dr. Selyem Réka MSc (https://www.fajdalomkozpont.hu/szakembereink/reumatologus/dr-selyem-reka), a FájdalomKözpont reumatológusa az ízületek gyulladásának jellegzetességeire hívta fel a figyelmet.

A rheumatoid arthritis 5 tipikus megjelenési területe

A rheumatoid arthritis (RA) autoimmun eredetű betegség, amely során a szervezet „tévedésből” a synoviális szövetek egészséges sejtjeit támadja meg. (A synoviális szövet az ízületi tokot belülről bélelő hártya, melynek sejtjei termelik az ízületi folyadékot.) Következményként jelenik meg a gyulladás, a fájdalom és a duzzanat, többnyire a kezekben, a csuklókban, a bokákban és a térdekben, de más területek is érintettek lehetnek. A tünetek jellemzően fellángolnak, majd szinte elmúlnak, és ez a folyamat hullámzó rendszerességgel ismétlődhet, nagy egyéni különbséget mutatva a tünetek erősségében.

A nőket – feltehetően hormonális okok miatt – jóval nagyobb arányban érinti a betegség, és náluk korábban is mutatkoznak az első tünetek, jellemzően 30 és 50 éves kor között.  A leginkább érintett területek a következők:

Ízületek

A jellegzetes fájdalom és merevség tipikusan a kisebb ízületekben jelentkezik először, mint a kéz- és a lábujjak. Mivel egy szimmetrikusan megjelenő betegségről van szó, a test mindkét oldalán jelen vannak a tünetek. Később reggelente merevség mutatkozhat a kisízületeken kívül a könyökben, a térdben, a bokában, amely reggeli ízületi merevség minimum 1 óráig tart. Későbbi stádiumban az ízületek kipirosodhatnak, megduzzadhatnak, érintésre érzékennyé, mozgásra fájdalmassá válhatnak.

Bőr

Az RA-ban szenvedő nők 20 százalékánál úgynevezett reumás csomók fejlődhetnek ki többnyire a bőr alatt, ritkábban pedig a belszerveken is (pl. máj, tüdő). Gyakran valamilyen nyomás következtében tűnnek fel, például a könyökön. A reumás csomók önmagukban nem fájdalmasak, de ha egy ideg közelében helyezkednek el, akkor ezzel érintkezve kialakulhat fájdalom.

Szem és száj

RA esetén a szem és a száj kiszáradhat és irritálttá válhat, és ez az irritáció az ínyt is érintheti. Ritkábban, de fényérzékenység és látászavarok is kialakulhatnak.

Tüdő és szív

Az RA következtében a tüdő is begyulladhat, ami légzési nehézségeket okozhat. Ez a gyulladás ugyanakkor érintheti a szívet és az ereket is. Ha a szív az érintett, arra a mellkasi fájdalom és/vagy a láz hívhatja fel a figyelmet, ha az erek a gyulladtak, arra a bőr és a szervek károsodása utalhat.

Teljes test

Az RA olyan általános fizikai tüneteket is okozhat, mint a fogyás, az izomgyengeség és az ízületek mozgathatóságának korlátozottsága. A fájdalom és a további panaszok pedig a mentális egészséget is leronthatják, és idővel a páciens akár depresszióssá is válhat.

Hogyan segíthet az orvos?

– Ha a jellegzetes tünetek jelentkeznek, minél előbb ajánlatos orvoshoz fordulni, hogy egy összetett kivizsgálással megállapíthassuk, valóban rheumatoid arthritisről van-e szó, és ha igen, hogyan enyhíthetjük a panaszokat, lassíthatjuk a folyamatot – hangsúlyozza dr. Selyem Réka MSc, a FájdalomKözpont reumatológusa. – Ennek első lépése a gyulladás csökkentése, idővel pedig a megelőzése. A kezeléssel ugyanis nem csak a pillanatnyi helyzeten tudunk javítani, de csökkenthetjük a szövődmények kialakulásának esélyét is. A rheumatoid arthritis (RA) esetén szükség lehet helyi gyulladáscsökkentő injekcióra is, amely gyorsan, hatékonyan birkózik meg a jelentős fájdalmakkal is. Az ok kezelése természetesen elengedhetetlen, a diagnosztizált RA reumatológus által javasolt ún. bázisterápiát és reumatológiai gondozást igényel. Erős fájdalmak esetén ugyanakkor szóba jönnek további kezelések, mint például a biológiai terápia (amennyiben a bázisterápia nem elégséges), a lágyrész biokompatibilis hialuronsav-injekció, beválhat az orvosi kollagénterápia, amely szintén injekciós kúraként csökkenti a fájdalmat, valamint fizikoterápiás kezelések és a lökéshullám-terápia is. Ez utóbbi során a hullám áthatol a test felszínén és beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, élénkíti az anyagcserét és a vérkeringést. Ezek a módszerek természetesen nem szüntetik meg az okot, hiszen az autoimmun eredetű, de jelentős életminőség-javulást eredményezhetnek.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei