Mit kell tudni a nagyszülői gyedről?

2020 januárjától bevezetik a nagyszülői gyedet. Ezzel megteremtik annak lehetőségét, hogy a munkaerőpiacon aktív nagyszülő az unoka kétéves koráig – ikrek esetén hároméves korig – otthon maradhasson a gyermekkel.

A nagyszülői gyed átlagfizetés esetén 208 ezer forint havi támogatást jelent. A nagyszülői gyed igénybevételének feltételei, hogy a szülők jogosultak legyenek a gyedre, és nyilatkozzanak arról, hogy egyetértenek a gyermekgondozási díj nagyszülő általi igénybevételével.

A nagyszülői gyed mellett csak akkor lehet dolgozni, ha a munkavégzés az otthonában történik, továbbá a nagyszülőnek is jogosultnak kell lennie a gyedre, azaz a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosítottnak kell lennie. Feltétel az is, hogy a gyermeknek a szülővel kell élnie: ez természetesen nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy napközben a nagyszülő elvihesse magához a gyermeket, és ott vigyázzon rá.

Fontos megjegyezni, hogy a nagyszülői gyed csak abban az esetben vehető igénybe, ha a gyermek után más nem kap gyermekgondozást segítő ellátást. A nagyszülő több unoka után többszörösen is igénybe veheti a gyedet, amely a nyugdíj szempontjából jogosultsági időnek számít.

A Munka Törvénykönyvet ennek érdekében módosítják, hogy megteremtsék a nagyszülői gyermekgondozási díj munkajogi pillérét, és kimondják, hogy a gyermekgondozási díj időtartamára a nagyszülő fizetés nélküli szabadságra jogosult. Ezen időtartam alatt a munkavállaló felmondási védelemben is részesül, továbbá ez az időszak a szabadság és a végkielégítésre való jogosultság szempontjából jogosító időnek minősül.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei