Mit együnk az erősebb csontokért?

A csontritkulás a csont anyagcseréjének betegsége, amelyet sokáig a változókorba érő nők betegségének tartottak, de mára bebizonyosodott, hogy a férfiakat is érintheti a betegség vagy a betegséggel összefüggésbe hozható csonttörések.

A csontritkulás során csökken a csontok tömege, átalakul a csont szerkezete, törékenyebbé válik. A betegség megelőzhető, ha odafigyelünk néhány dologra már 35 éves korunk előtt is. A rendszeres testmozgás rengeteget segít abban, hogy a csontjaink sokáig erősek és épek maradjanak. Ezenkívül a kalcium és a D-vitamin bevitelének is óriási szerepe van. 26 és 50 éves korunk között naponta 1000 milligramm kalciumot lenne érdemes magunkhoz venni, 50 éves kor fölött pedig akár naponta 1200 milligrammot is. Éppen ezért rendszeresen fogyasszunk tejet, sajtot (a parmezán és az ementáli kalciumtartalma a legmagasabb), joghurtot.

Kiemelten fontos szerepük van a zöld zöldségeknek, a spenótnak, a brokkolinak, a rukkolának és a fejes káposztának. A póréhagyma, a zeller és az édeskömény nem a megszokott kalciumforrások, de érdemes rájuk is figyelni. A magok közül a mák és a szezám lehetnek a legjobb barátaink, emellett a lenmag, a chiamag, a mandula és a mogyoró segíthetnek sokat.

A csontritkulás során csökken a csontok tömege

Ám önmagában a kalcium nem elég. A szervezetbe való beépüléséhez és hasznosításához D-vitaminra is szükség van. Április és szeptember között elég 10–30 percet a napon tölteni, és a szervezet maga is előállítja a D-vitamint. A téli hónapokban az étkezéssel segíthetünk: együnk tengeri halakat, tőkehalmájat, halolajat, tojást, vagy szedjünk D-vitamint.

Egészséggel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: egészségtár

Akár ez is tetszhet A szerző további művei