Mit csináljunk, ha nyakunkon a vihar?

Egyre gyakoribbá válnak a szélsőséges időjárási jelenségek, ráadásul nyáron, mikor sokat tartózkodunk a szabadban, könnyen megeshet, hogy ott ér minket utol egy vihar. Ha eddig csak az eső elől keresett menedéket, jobb, ha elolvassa a viharokkal, villámlással kapcsolatos egyéb tudnivalókat is!

Mit tegyünk, ha itt a vihar?

Ha éppen autóban ülünk, amikor elkap minket egy tomboló vihar, inkább álljunk félre és ne érjünk a jármű fémrészeihez, de jobb, ha elkerüljük a karosszéria és a kormány megérintését is – tanácsolja  a genertel.hu. Ha a villám bele is csap az autónkba, a fém védőhatása folytán a külső elektromos erőtér nem hatol be a jármű belsejébe.

Ha strandon vagy épp a vízben tartózkodunk, nagyobb eséllyel vagyunk kitéve egy esetleges villámcsapás veszélyeinek. A víz vonzza és jól vezeti az áramot, erről ne feledkezzünk meg fürdőzés, csónakázás vagy akár egy vitorlázás alkalmával. A vihar közeledtével hagyjuk el a vizet és ne maradjunk a parton sem, bármennyire is lenyűgöző látvány például egy háborgó balatoni vihar.

Sátrazás, erdőben kirándulás közben ne feledjük, hogy a fölénk magasodó fák szintén vonzzák a villámokat. Próbáljunk meg nem a fa tövében megbújni, sem ott felállítani a sátrunkat, hanem tartsunk legalább 5 méter távolságot tőlük. Nem mellékes szempont, hogy az erdő fái alatt nem csak villámcsapás miatt érhet minket baleset, hanem a fákat kicsavaró erős szél, jégeső is komoly sérüléseket tud okozni.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei