Mire vigyázzunk, ha strandot választunk?

Nyáron a nagy hőségben szinte azt sem tudjuk, hova menjünk, ha hűsölni szeretnénk. A tömeg nagy, az utak zsúfoltak és mikor végre a partra érünk, legszívesebben csak belerohannánk a vízbe. Vigyázzunk viszont, milyen helyen tesszük ezt meg és hogyan!

A nyári hónapokban a balesetek száma átlagosan 6%-kal növekszik a csökkent koncentrációs képesség és szervezetünk fokozott terheltsége miatt. Mielőtt elmerülnénk a habokban, a genertel összeállítása alapján lássuk, mikre kell figyelnünk az egyes helyeken!

A bányatavak veszélyei

A legtöbb bányató, bár veszélytelennek tűnik, mégis okkal van elzárva a látogatók elől. Ezekben tilos fürdeni, különösen gyerekeknek. A bányatavak mesterségesen létrehozott gödrök, amelyeket ipari melléktevékenység maradványai, így a korábbi munkálatokból származó éles fémtárgyak még mindig a tó mélyén lehetnek. Az ilyen tavak mélysége meghaladhatja a 10 métert is, hirtelen mélyülő mederrel rendelkeznek, és míg a tó felszínén kellemes a víz hőmérséklete, addig kicsivel lejjebb akár 10 fokkal is kevesebb lehet. A lábunkat érő hirtelen hőmérséklet-változás hatására lábfejünk, vádlink begörcsölhet, ami még a legjobb úszókat is veszélybe sodorhatja. Ugyanez a helyzet a hínárokkal, indákkal, amelyek lábunk köré tekeredhetnek. Minél jobban próbálunk megszabadulni tőlük, annál jobban belegabalyodunk a tapadós ágakba.

Viharjelzés – melyik mit jelent?

Ne hagyjuk figyelmen kívül a viharjelzéseket sem, ha tóban úszunk! Viharjelzést a Balatonon, a Velencei-tavon és a Tisza-tavon is lehet látni. A lámpák minden évben április 1-től október 31-ig működnek. A viharjelzők villogásának száma a szél erősségétől függ. 40 és 60 km/h között adják ki az elsőfokú viharjelzést. Ekkor a lámpák percenként 45-ször villannak. 60 km/h óra fölött a másodfokú jelzés lép életbe és a villanások száma percenként 90-re nő. Sem úszva, sem pedig vízibiciklivel, csónakkal, vitorlással ne maradjunk kint a nyílt vízen, ha közeledik a vihar!

Termálfürdő

Nem javasolt gyógytóban fürdeni fertőző betegségek, rosszindulatú daganatok, szívelégtelenség, keringési zavar, trombózis és egyéb más vérképzőszervi betegségek, asztma, magas vérnyomás és terhesség esetén. A tóban egyszerre csak 30 percig javasolt tartózkodni. A gyógytóban ezenkívül 12 éves kor alatti gyerekeknek sem ajánlott a fürdés!

Tóstrand

Van, ahol az infrastruktúra nem kellően kiépített, nincsenek árusok vagy mosdók a közelben. Egy nagyobb területen könnyebb szem elől tévesztenünk a játszó gyerekeket. Kicsik számára a legtöbb helyen nincs kialakítva sekély vizű játszóstrand. Előfordulhat, hogy a tómeder hínáros, kavicsos, kagylós. Mindig figyeljünk a kihelyezett táblákra! A víz változó mélységű, hirtelen mélyülhet.

Strandfürdő

Gyakran túlzsúfolt és zajos, a vendégek egymáshoz közel tudnak csak elhelyezkedni a kiterített törülközőkkel, és a vízben sincs sok tér az úszáshoz. Sokan tartanak attól, hogy valamilyen fertőzést, bőrbetegséget kapnak el. Ennek elkerülése érdekében mindig viseljünk papucsot, amikor a medencék körül sétálunk és zuhanyozzunk le, miután kijöttünk a medencéből.

Aquapark
A nagy terület ellenére a strandfürdőkhöz hasonlóan itt is számítanunk kell túlzsúfoltságra. Gyakran a csúszdáknál több időt kell sorban állással töltenünk, mint amennyi idő alatt lecsúszunk. Szigorúbbak a biztonsági előírások is, ezeket mindig tartsuk be! Kicsúszhatunk egy-egy nyitott csúszdából, vagy beüthetjük magunkat siklás közben. Lecsúszás után figyelnünk kell az újonnan érkezőket, nem maradhatunk a csúszda végénél: erre tanítsuk meg a gyerekeket is.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei