Mire ügyeljünk a fák tavaszi metszésekor?

Szabaduljunk meg a fölös részektől!

A mostani március második fele kifejezetten alkalmas már a kerti munkák megkezdésére. Hogy mi szerepeljen elsőként a tennivalók sorában? Nos, kezdjünk a metszéssel!

Most már az időjárás sem jelent akadályt, így elkezdhetjük a tavaszi kerti munkálatainkat. Persze sokan vannak, akik szakembert hívnak a kert felélesztéséhez, alakításához, ám vannak olyan munkálatok, amit mindenki saját maga is elvégezhet. Ilyen például a metszés, amelyet március második felében már mindenki elvégezhet, már nem kell tartani attól, hogy a növényekre legveszélyesebb fagy kárt tesz bennük.

Mindig figyeljünk arra, mekkora részt metszünk le Fotó: Shutterstock

Mit kell ebben az időszakban metszeni?

A válasz erre a kérdésre szinte az, hogy mindent, ám inkább azt javasoljuk, hogy elsőként a lombhullató fákat – a dió kivételével –, nyári és őszi virágzású cserjéket, félcserjéket metsszük, míg a rózsákkal, hortenziákkal, örökzöldekkel egészen addig várjunk, amíg az időjárás olyan nem lesz, amikor már fagyok nem várhatóak hajnalonta sem.

A rózsát is vissza kell metszeni Fotó: Shutterstock

A friss metszlapok miatt –5°C alatti hőmérsékleten károsodhatnak az ág- és vesszővégek. Ha valakinek szőlője is van a kertjében, akkor ezzel is várhatunk egészen addig, amíg a rügyeik nem duzzadnak meg, sőt kipattanásuk után is vághatóak.

Hogyan metsszük fáinkat, bokrainkat?

Több növény az egyéves beérett vesszőjén hozza a virágát. Azok visszametszésével hajtásra ösztönözzük ugyan a bokrunkat, de csak a virágzás rovására.Előfordul, hogy némelyik fa vagy cserje megsínyli a telet: lehetnek kisebb fagyások, a hó alatt letörhetett néhány ág. A töréseket vágjuk tisztára, és kezeljük le sebkezelő szerrel és vágjuk le az elszáradt részeket! Mielőtt  beindul a nedvkeringés a fában, végezzük el a koronaalakítást, vágjuk le a nem kívánatos irányba növő ágakat és a vízhajtásokat!

A gyümölcsfák közül az almát, körtét, kajszit, szilvát, meggyet, cseresznyét, birset metsszük meg elsőnek, míg az őszibarackot érdemes későbbre halasztani. Sajnos a mandulák virágai már március közepén nagyon fejlett állapotban vannak, ezért csak azután vágjuk le fölösleges részeiket, ha biztosan látjuk állapotukat.

Csak azután vágjuk le a fa fölösleges részeit, ha biztosan látjuk állapotukat fotó: Shutterstock

A növények alakításának fő szempontja a zöldtömeg és a virágmennyiség, ezáltal a terméshozam arányosságának elérése. A szellős korona és ágrendszer több napfényhez juttatja a növény belső fás és zöld részeit, ami a virágzást előidéző hormonok mennyiségét növeli. Sokan követik el azt a hibát, hogy túl sok ágat vágnak le, vagy nagyon visszametszik a hajtásokat olyan növényeknél is, ahol a nagy terméshozam a cél. A tőből eltávolítandó részeknél sohase hagyjunk csonkot, míg a nagyobb vágási felületeket sebkezelő anyaggal védjük!

A rózsákat március közepén metsszük: a száraz és rossz helyen nőtt hajtásokat levágjuk a vesszőket felére vagy maximum harmadára vágjuk vissza. A futórózsákat tövig, és időben nézve a többször nyílókat márciusban az egyszer nyílókat virágzás után kell metszeni erősebb vesszőkön 2–3 a gyengébbeken 5–6 rügyre metsszük.

A metszés utáni feladatok

A fák törzseit keféljük át, így védekezve a kártevők szaporodása ellen! Az esetleges odvakat kezeljük és szüntessük meg! A lemosó permetezés fontosságához nem férhet kétség, de feltétlenül tartsuk be a növényvédő szer csomagolásán található utasításokat!

A fák törzseit kezeljük le Fotó: Shutterstock

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei