Mire jó az autgén tréning?

Megtanulhatjuk egyszerre kezelni a lelkünket és a testünket, képesek lehetünk lenyugtatni önmagunkat. Jól jön ez a tudás, ha túl sok stressz ér a munkahelyünkön vagy félünk a fogorvosnál, de akkor is, ha könnyebb és biztonságosabb szülésre vágyunk.

– Amikor megszületünk, a test és a lélek harmonikus egységben működik. A szocializáció során azonban olyannyira beszabályozzuk magunkat, hogy az egység megbomlik – kezdi Bodnár Csilla klinikai szakpszichológus, majd hozzáteszi, hogy nem arról van szó, hogy olyanok maradjunk, mint a csecsemők, hiszen fontos alkalmazkodnunk a társadalmi elvárásokhoz is. – Az autogén tréning egy önállóan elsajátítható tanulási módszer, aminek elsősorban az a célja, hogy az ember pszichoszomatikus, azaz testi és lelki harmóniát tudjon létrehozni. Gyakorlatilag egy régi, csecsemőkori képességünk helyreállítása.

A lelki változások testi változásokat hozhatnak

– Ha megtanuljuk kezelni a stresszt, akkor a stressz kiváltotta másodlagos testi bajok, mint például a gyomorfekély vagy a szív- és érrendszeri rendellenességek, a fejfájás kisebb valószínűséggel alakulnak ki. A körülményeket nem biztos, hogy képesek vagyunk megváltoztatni, de ha megtanuljuk szabályozni önmagunkat, ha képesek vagyunk lenyugtatni magunkat, akkor a gondolataink is lenyugszanak. Nagyon jól lehet prevenciós eszközként alkalmazni az autogén tréninget. Amikor valaki kiég a munkában, nem biztos, hogy észreveszi az intő jeleket. Az autogén tréningnek az a lényege, hogy szabadon lebegő figyelemmel kell a testi folyamataink felé fordulni. Nem szabad minősíteni jónak vagy rossznak, ne is akarjuk megszüntetni, egyszerűen csak megfigyeljük, körbejárjuk azt az érzést. Ha odafigyelünk a testi jelekre, akkor tudjuk majd, hogy mikor van itt az ideje a pihenésnek.

A relaxálás felfrissít

Az autogén tréning nem csupán a stresszkezelésben segít: szakértőnk szerint számos területen nagyszerűen alkalmazható.

– Hosszabb utat is képes megtenni a zsúfolt buszon a pánikbeteg, aki fél emberek közé menni, ha utazás közben az autogén tréninggel megszerzett tudással nyugtatja meg magát. Diákoknak segít a vizsgaidőszakban felfrissülni a módszer: amikor már érzi a hallgató, hogy fárad, akkor relaxál pár percet, és máris jobban megy a felkészülés. Alvászavarokra is kiválóan használható, mert ellazít, felkészít a nyugodt alvásra. Fogorvosnál kevésbé érezzük a fájdalmat, ha ellazult állapotban vagyunk. Amikor észrevesszük magunkon a feszültséget, kezdjünk el relaxálni, így nem lesz olyan rossz élmény a fogászati kezelés. A fájdalom egy része ugyanis pszichés eredetű: maga a kezelés nem okoz nagyon nagy fájdalmat, de erre rátevődik a félelmünk, és ettől érezzük olyan kellemetlennek.

Szeressük a testünket!

Manapság hatalmas az elvárás, ha a fizikumunkról van szó. Sokszor ezek az elvárások irreálisak, mégis számos nő és férfi küzd önbizalomhiánnyal, komplexusokkal. Az autogén tréning ilyen helyzetben is képes segíteni.

– Hasznos lehet azok számára a tanfolyam, akik a saját testükkel nincsenek kibékülve. Az elégedetlenség megnyilvánulhat étkezési vagy akár szexuális zavarban is. Maga a tanulási folyamat és maga az autogén tréning testközpontú. Elsősorban a testi ingerekre kell figyelni, ráadásul elfogadó módon. Ezért aztán mindenkinek, akinek bármilyen gondja van a testével, különösen ajánlanám a módszert.

Hogyan sajátíthatjuk el?

Bodnár Csilla általában 15 alkalmas üléssorozatban határoz meg egy tanfolyamot. Emellett folyamatos otthoni gyakorlásra is szükség van, hogy a módszert megfelelően elsajátítsuk.

– Fontosak a verbális instrukciós szövegek, amit a tanfolyamon lehet elsajátítani. Ezen kívül speciális gyakorlatok segítik az izomrelaxációt, javítják a vérkeringést, valamint elősegítik a gondolatok szabadon áramlását. Fontos, hogy megvalósuljon a szabadon lebegő figyelem, ami nem minősít semmit jónak vagy rossznak. Sokszor menekülni akarunk a negatív dolgoktól ahelyett, hogy tudomásul vennék, és azon gondolkoznánk, mit tudunk kihozni a helyzetből? Hogy érzem magam benne? Hogy látom a szituációban a másikat? Heti 1 alkalommal vannak ülések, és a hét többi napján gyakorolni kell az ott tanultakat, illetve naplót vezetni a gyakorlás közben tapasztalt élményekről. Gondolkodásmódot, szemléletmódot is tanulunk, hogy miként viszonyuljunk a testünkhöz. Előfordulhat, hogy nem megy egy-egy gyakorlat, vagy nem tudja átélni az illető a gyakorlatot, mert van valamilyen elakadása. Nagyon egyedi, kinek mennyi gyakorlásra van szüksége, de egy biztos: ha csecsemőkorunkban ment, akkor most is képesek vagyunk rá. A cél az, hogy a gyakorlatok elsajátítása után önállóan bárhol, bármikor tudjunk relaxálni.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei