Mire figyeljünk a tinédzsereknél, ha az online térbe engedjük őket?

Szeptemberben mindig kiemelt figyelmet kap az iskolások által használt okoseszközök kérdésköre. Régebben csak annyi volt a kérdés, hogy legyen-e a gyermeknek telefonja vagy sem. Mára megváltozott a helyzet. Az iskoláskorúak túlnyomó többségnél általános a mobiltelefon jelenléte, így a szülőknek és nagyszülőknek már ezek tudatos használatára és az általuk nyújtott online veszélyek minimalizálásra kell helyezni a hangsúlyt. Az ESET biztonságtechnológiai cég szakemberei összegyűjtötték, hogy milyen megoldással segítheti a szülőket és nagyszülőket a technológia, illetve mire kell figyelniük a tinédzserek okoseszköz használatával kapcsolatban.  

Napjainkban a szakemberek már az 5 éves és az alatti gyerekeknél is tudatos használatot és tartalmakat tudnak javasolni, az egyre önállóbb használatból adódó veszélyek azonban főleg iskoláskorban kezdődnek.

Mire figyeljünk a kisiskolásoknál?

Ebben az életkorban a gyerekek már jól kiismerik magukat az online lehetőségek között.  Megtalálják a keresők segítségével a válaszokat a kérdéseikre, rengeteg – részben online – játékkal játszanak, e-maileznek, chatelnek, vibereznek. Sőt, jelentős részük a hírhedt 13 éves korhatárt megkerülve már a Facebookon is aktív életet él. Ekkor már teljes idejüket, vagy annak legnagyobb részét egyedül töltik az eszközökkel, így fontos, hogy felelősséggel tudják kezelni, mi az, amit megnézhetnek, használhatnak az interneten. Jó döntés, ha rendszeresen megbeszéljük velük az online életük történéseit, különös tekintettel arra, hogy éppen ez a korosztály számít a legveszélyeztetettebbnek. Életkorukból adódóan úgynevezett digitális bennszülöttként, magabiztosan mozognak az online térben, viszont a kíváncsiságuk és felelősségtudatuk hiánya könnyen veszélybe sodorhatja őket.

Az idősebb családtagok feladata, hogy észrevegyék, ha megváltozik a gyermekek viselkedése

Fontos arról beszélgetni velük, hogyan őrizhetik meg privátszférájukat és az is lényeges, hogy tisztában legyenek a számítógépes bűnözés legfontosabb formáival, valamint hogy ezekkel szemben hogyan tudnak védekezni.  Ebben a korban már elég jól megértik azt is, hogy mit jelent az „internet nem felejt” terhe, hogy ami egyszer felkerül, azt már nem lehet letörölni. Itt már fontos a döntések, következmények megértése, és az ezzel járó felelősség kérdése.

Tinédzserkorban minden veszély megtöbbszöröződik

A tinédzser kor képviselőire jellemző, hogy egyre önállóbbak, és nehezükre esik tanácsot kérni, vagy azokat a szülőktől elfogadni. Semmiképpen nem az állandó ellenőrizgetés a célravezető, sokkal inkább az időnként felmerülő problémák – például zaklatás, kiközösítés, ismerkedés, internetes vásárlások, randizással kapcsolatos rossz élmények – feldolgozásában, elintézésében tudunk segíteni.

„Az idősebb családtagok feladata minden életkorban azt észrevenni, ha a gyermek viselkedése valamitől váratlanul gyökeresen megváltozik (pl. magába zárkózik, nem akar többé kimozdulni, iskolába menni stb.) és segíteni neki, elsősorban lelki támaszként, de még jobb, ha emellett az online biztonság témakörében is tud felvilágosítást adni. Ha a szülő, nagyszülő tisztában van az internetes fenyegetésekkel, akkor fel tudja hívni a figyelmet a szexuális zaklatások, pedofilok által jelentett veszélyekre. Az internetes pénzköltéssel kapcsolatban is érdemes szabályokat felállítani, pl. még ha van is saját bankkártyája, akkor is bizonyos értékhatár felett beszélje meg velünk a terveit”tanácsolja Csizmazia-Darab István, az ESET Magyarország IT biztonsági szakértője.

A gyerekek mellett így természetesen a felnőtteknek is képezni kell magukat, új ismereteket kell elsajátítaniuk, meg kell érteniük, hogyan befolyásolja a gyermekek életét az állandó online jelenlét, az okostelefonok folyamatos csevegési, megosztási, kép- és videotartalmakhoz való egyszerű hozzáférési lehetősége. A megfelelő védelem természetesen mindhárom szereplő együttes aktív és értő részvételével érhető el, így a gyermekek biztonságtudatos oktatása mellett mind a családnak, mind pedig a pedagógusoknak is el kell tudniuk igazodni ezen a területen, hogy valóban tudjanak segíteni.

A gyermekbarát védelmi rendszerek segítenek elkerülni a nem kívánt oldalakat

Miben segítheti a technológia a szülőket?

A piacon több gyermekbarát védelmi rendszer is elérhető. Az ESET nemrégiben díjazott androidos szülői felügyelet alkalmazását is arra tervezték, hogy segítsen megvédelmezni a gyermekeket az online fenyegetések és a nem megfelelő weboldalak ellen. Az alkalmazás felhasználóbarát felülettel rendelkezik és a prémium verzióban számos gyermekvédelmi funkciót találunk.

  • Alkalmazásfelügyelet: blokkolja a gyermek beállított életkorának nem megfelelő alkalmazásokat.
  • Időmenedzsment (időszakos korlátozás és időkeret): lehetővé teszi a szülőnek, hogy korlátozza az internetezéssel eltölthető idő hosszát még akkor is, ha a gyermek épp nem tartózkodik otthon.
  • Webfelügyelet: az alkalmazás automatikusan blokkolja az előre beállított weboldal-kategóriákat, mint például az erőszakos vagy felnőtt tartalom a gyermek életkorához igazodva. Emellett további kategóriák vagy speciális weboldalak is hozzáadhatóak.
  • Helymeghatározás: lehetővé teszi a szülőknek, hogy bármikor és bárhonnan bemérjék gyermekeik tartózkodási helyét.
  • Szülői üzenet: sms-küldő szolgáltatás az egyik szülő előre beállított telefonjáról, amely zárolja a gyermek telefonjának kijelzőjét, amíg egy visszaigazoló gomb megnyomásra nem kerül.
  • Teljes naplózás: részletes jelentés az alkalmazáson belül a gyermek készülékére telepített alkalmazásokról és a megtekintett weboldalakról. A jelentések bármikor megjeleníthetők az alkalmazáson belül a szülői mód bekapcsolásával vagy a my.eset.com oldalon, illetve e-mailen keresztül is lekérhető.

A szoftver ugyanakkor a gyermekeknek is felkínál különböző lehetőségeket. Az appon keresztül kérhetnek szüleiktől külön engedélyt bizonyos alkalmazások vagy weboldalak felkeresésére, illetve kérhetnek engedélyezést extra játékidőre vagy hosszabb böngészésre.

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei