Mire figyeljenek nyáron a hisztaminintoleranciások?

Hisztaminintolerancia esetén a szervezetben csökkent a hisztamint lebontó DAO-enzim termelődése, emiatt bizonyos ételek fogyasztása kellemetlen tüneteket okozhat az érintetteknél. A diéta alatt több élelmiszert kerülni kell, emellett bizonyos gyógyszerek is gondokat okozhatnak. Dr. Sárdi Krisztina gasztreoneterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta, hogy a nyári időszakban mi szokott leginkább nehézséget okozni a betegeknek.

Friss gyümölcsök és zöldségek szezonja

Nagyon nehéz ellenállni az ínycsiklandó eperillatnak, az ízletes málnának vagy a pirosló kerek paradicsomoknak, de a hisztaminmentes diétában ezek és a friss padlizsán és spenót is sajnos tiltólistás ételnek számítanak. Egyéni érzékenységtől is függ, hogy kinél milyen mennyiség okoz panaszokat, ám fogyasztásuk a legtöbb esetben hisztaminintoleranciás tünetek megjelenésével jár.

„Légúti tünetek – orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés – mellett bőrpír, csalánkiütés, fej- és torokfájás, puffadás és hasmenés, hányás a leggyakoribb panasz. A tünetek rendszerint a magas hisztamintartalmú ételek elfogyasztását követően pár órán belül megjelennek. Erősségük attól is függ, hogy az adott személynél mennyi DAO-enzim termelődik. Valakinél csak csökkent, ezért fordulhat elő, hogy akár azonos mennyiségű magas hisztamintartalmú étel is eltérő súlyosságú tüneteket okoz.”

Nyári betegségek kezelése

Még a legmelegebb hónapokban is megfázhatunk, például a légkondicionáló nem megfelelő használata miatt légúti betegség vagy a strandszezonban gyakori húgyúti fertőzések miatt kell antibiotikumot szednünk. Emellett a betegségek, a hőség vagy a frontok miatti fejfájásra szedett fájdalomcsillapító is okozhat kellemetlen tüneteket. Ezek a gyógyszerek azonban gátolhatják a DAO-enzim működését, emiatt szedésük alatt még fokozódó tünetekre számíthatunk. Vérnyomáscsökkentők, reuma elleni szerek, nyugtatók és szívgyógyszerek is okozhatnak ilyen tüneteket.

Tengeri herkentyűk az étlapon

Nyaralás alatt szívesen próbálunk ki új ízeket, a tengerparton pedig adott, hogy friss tengeri herkentyűket kóstolunk meg. Sajnos hisztaminintoleranciásként ez nem a legjobb választás, a rákok, a kagylók és egyéb tengeri gerinctelenek magas hisztamintartalmuk miatt okozhatnak panaszokat.

Grillezés hisztaminintoleranciával

Nyáron szívesen grillezünk a szabadban, erről hisztaminintoleranciásként sem kell lemondanunk. Ügyelni kell azonban az alapanyagok megválasztására. A megvásárolt húsokat vagy halakat minél előbb dolgozzuk fel, állás közben ugyanis a hűtőben is felszaporodhat bennük a hisztamin. A szárított és füstölt húsféléket kerüljük magas hisztamintartalmuk miatt. A chili, a ketchup, a bolti fűszerkeverékek nem ajánlottak a diétában, helyette natúr fűszereket használjunk ízesítésre.

Milyen italokat fogyasszunk?

A nyári hőségben sem javasolt a citrusfélék fogyasztása, kerülendő ezért a limonádé, de a fekete tea, a kávé és a paradicsomlé, a kakaós italok fogyasztása sem javasolt. Magas hisztamintartalmú alkoholok a borok (főleg a vörösbor) – minél idősebb, annál magasabb a hisztamintartalma – a sörök és a pezsgő.

Forrás: Budai Allergiaközpont

www.allergiakozpont.hu

Akár ez is tetszhet A szerző további művei