Mióta nem állt fel a székéből? Ideje megmozgatni magát!

Mindennapos hátfájás, nyakfájás, sajgó derékfájás, zsibbadó lábak. Ezek mind az ülőmunka velejárói, szinte kortól függetlenül. Az irodában ülve a nap vége felé gyakran már fel sem figyelünk arra, hogy testünket rendellenes helyzetben tartjuk: görnyedt háttal ülünk, merev nyakkal meredünk a monitorra, lábunkat pedig már órák óta meg sem mozdítottuk. Nem meglepő hát, hogy a tartós ülőmunka bizony nem járul hozzá gerincünk egészségéhez. Elkeseredésre azonban semmi ok, néhány átmozgató gyakorlattal enyhíthetünk elmerevedett és fáradt tagjainkon!

„Az ülőmunkát végzők körében a mozgásszegény életmód és görnyedt testtartás következtében nagyobb eséllyel alakulhat ki porckorongbetegség és egyéb gerincbántalom. Fennáll az elhízás veszélye is, amely akár mozgásszervi rendellenességeket, cukorbetegséget, magas vérnyomást vagy szív- és érrendszeri betegségeket is előidézhet. Ezek elkerülése érdekében folyamatosan váltogassuk a testhelyzetünket munka közben, valamint óránként mozogjunk egy kicsit, hogy felfrissítsük a testünket, felélénkítsük a vérkeringésünket” – ajánlja dr. Lajos Éva, a Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosa.

Mire figyeljünk az egész napos ülőmunka során?
– Álljunk fel óránként pár percre, esetleg sétáljunk néhány lépést, hogy átmozgassuk a testünket!
– Ha szükséges, használjunk olyan eszközöket, amelyek segítik felvenni és megtartani a helyes testtartást!
– Ne üljünk sokáig egyféle pózban, folyamatosan változtassunk testhelyzetünkön és vegyük fel a megfelelő ülőpozíciót!
– A monitor és a számítógép helyzete is kényelmesen igazodjon hozzánk, ne legyen túl magasan vagy túl alacsonyan.
– Amikor megtehetjük, végezzünk ülőtornát: emelgessük a lábunkat, végezzünk fejkörzést, húzzuk ki magunkat, forgassuk meg törzsünket!

Egy kis mozgás mindennap!
A munkahelyen kívül is tehetünk a mozgásszegény életmód okozta betegségek elkerülése érdekében. Érdemes a rendszeres testmozgást beiktatni a mindennapjainkba. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy munka után mindennap az első utunk az edzőterembe vezessen. Találjuk meg azt a mozgásformát, amelyet örömmel végzünk heti három-négy alkalommal, legalább fél órán keresztül. Az intenzív edzés mellett a finomabb, átmozgató jellegű gyakorlatok különösen jók az ülőmunkát végzőknek, ugyanis ezzel kevésbé terheljük meg a szívünket, ízületeinket. Ezeket az egyszerűbb gyakorlatokat pedig otthon is végezhetjük pár percben. Az úszás kifejezetten lazító sporttevékenység, a görcsösen feszülő izomzatunknak pedig egy meleg fürdőzés, termálvíz, masszázs is jól fog esni.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei