Minden ötödik magyar cukorbeteg lesz

Tíz év alatt megduplázódott az ezzel az egészségügyi problémával orvoshoz fordulók aránya

Nem csak az elmúlt alig több mint tíz évre lehet igaz, hogy duplázódott a cukorbetegséggel orvoshoz fordulók aránya, hanem várhatóan a következő időszakról is elmondható majd ugyanez. Becslések szerint a diabétesz hamarosan már minden ötödik embert érinthet Magyarországon.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2003 és 2015 között duplázódott a cukorbetegséggel orvoshoz fordulók aránya. Míg a vizsgált időszak kezdőévében a 19 évnél idősebbek 6,27 százaléka, 2015-ben már a korcsoport 12,43 százaléka volt diabéteszes. A következő években minden bizonnyal továbbra is nagy ütemben terjed majd a diabétesz a magyar társadalomban.

Vércukorszintjét mutatja egy hölgy mérés után egy budapesti háziorvosi rendelőben Fotó: MTI/Beliczay László

Kempler Péter,a Magyar Diabetes Társaság elnöke úgy véli, ezek az adatok némileg eltérnek az országos egészségbiztosítási számoktól, melyek szerint iskörülbelül 70 százalékos volt az emelkedésa 2000-es évek elejétől a mostani évtized közepéig. A 2001–2014-es periódusban mért nagy növekedés eredményeként ma több mint 770 ezer ember szed gyógyszert, illetveinzulintcukorbetegség miatt.Ennél magasabb azonban adiabéteszesektényleges száma, sokaknál ugyanis megjelent már a betegség, de egyelőre elég, ha diétáznak, gyógyszert nem kell szedniük.

A szakember elmondta,minden bizonnyal nem áll meg a folyamat, sőt félő, hogy a cukorbetegek száma újra duplázódhat, így a következő évtized során újabb egymillió magyar beteg lenne. Ez azt jelentené, hogy Magyarországon minden ötödik embert érint a cukorbetegség, míg 1980-ban, az első magyarországi felméréskor még csak 2 százalékos arányt mértek. Ugyanakkor jó hír, hogy egyre jobb a diagnosztika, vagyis könnyebb észrevenni, ha valaki érintett, ráadásul az egyre hatékonyabb kezelések miatt ma már kijelenthető, hogy a cukorbetegek egyre tovább élnek.

Egyre jobb a diagnosztika, vagyis könnyebb észrevenni, ha valaki érintett Fotó: Shutterstock

A diabétesz tömeges terjedésnek különösen kedveznek korunk helytelen táplálkozási szokásai, és a mozgáshiányos életmód. Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének (CEOSZ) elnöke szerint az emberek egyszerűen többet esznek, mint amennyire szükségük van, és ez nem csak a szakértők által ellenjavallt élelmiszeri-pari termékek esetében érvényes. Hiába korszerű és egészséges egy étel, ha a magát tudatósnak vélő fogyasztó kétszer annyit eszik belőle, mint indokolt lenne.

Egészséggel kapcsolatos cikkeinket az egészségtár rovatba gyűjtöttük össze amit ezen a linken tud megnyitni: egészségtár

Akár ez is tetszhet A szerző további művei