Milliókat foghatunk a körültekintő bankolással

Sokkal óvatosabbak lettek a válság óta a hitelfelvétellel az ügyfelek. Már jóval kevesebben vágnak bele olyan kölcsönbe, ahol a törlesztőrészlet alakulása kiszámíthatatlan, és egyre többen választanak hosszabb időre fix törlesztőrészletet kínáló kölcsönöket – írja a Magyar Nemzet szombati száma a BankRáció.hu pénzügyi szakportál elemzésére hivatkozva.

Míg a lakáshitelezés az év első három hónapjában 47 százalékos növekedést mutat az elmúlt esztendő hasonló időszakához képest, addig a fix kamatozású hitelek növekedése elérte a 65 százalékot ugyanebben az időszakban. Az első negyedévben kihelyezett 120 milliárd forintos lakáshitelösszegből 37 milliárdot vettek fel a családok legkevesebb öt évre fixált kamattal – olvasható a cikkben.

Gergely Péter, a portál elemzője szerint örvendetes, hogy mind többen ismerik fel a rövid kamatperiódusra felvett hitelekben rejlő veszélyeket, hiszen az infláció felfutása után rövid időn belül akár jelentősen is megemelkedhetnek a havi törlesztőrészletek ezeknél a kölcsönöknél.

Milliós különbségek is lehetnek a bankoknál

Nem mindegy viszont, melyik hitelintézetnél és melyik termékre szerződik az ember – figyelmeztet a szakértő. A portál elemzése szerint például a húszéves futamidejű, tíz évre fixált kamatozású, tízmillió forintos legolcsóbb lakáshitelnél alig 5 százalék a teljes hiteldíjmutató, a legdrágább után viszont 8 százalékot számít fel a hitelintézet. Mint írják, ez a teljes futamidő alatt akár hárommillió forint különbséget is jelenthet.

Azt meg már mi tesszük hozzá, hogy több oldal is foglalkozik különböző pénzintézetek ajánlatainak összehasonlításával, tehát tényleg egy kattintás kideríteni az igazságot. Nem meglepő módon a BankRáció kiváló kalkulátorral rendelkezik.

Fotó: Shutterstock

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei