Millió apró gyertyaláng jelzi szeretteinket Mindenszentek napján

Halottak és Mindenszentek napján mintha megállna az idő. Ezen a napon senki sem rohan, megtelnek a sírkertek, mindenki megpróbál egy kicsit elcsendesedni és elhelyezni az emlékezés virágait és mécseseit szerettei síremlékénél. Ez a bensőséges pillanat a meghittségé, a csendé, a tiszteleté és az emlékezésé.

Ezekben a napokban szinte minden családban, sőt még az egyedülállók körében is a legfontosabb esemény a temetők és a sírkertek látogatása. Egy szál virág vagy egy koszorú, illetve a gyertya jelképezi, hogy szeretettel őrizzük halottaink emlékét. Ilyenkor mindenki megáll egy pillanatra szerettei sírhelyénél és végiggondolja az elmúlás fájdalmát. Azt a fájdalmat, amit nagyon nehéz feldolgozni és hiába telnek el évek, még mindig ott hordozzuk a lelkünkben.

Sajnos én igen hamar megtapasztaltam a gyász okozta fájdalmat és a hiányt, amit senki és sehogy sem tud pótolni az évek múlásával sem. Fiatal voltam, mikor elhunyt az édesapám. Mindösszesen három hét betegség, és végleg lehunyta a szemét. Ennek már húsz éve. Nagyon nehéz a feldolgozás útján végigjárni és más kapaszkodót keresni. Hiszen az élet megy tovább, mondják a szakemberek, ám nehéz ezt úgy megélni, hogy aki fontos nekünk, az nem tud tovább velünk együtt örülni. Egy gyermeknek, lánynak sokat jelent az apa, pláne, ha megértő, sokat segítő és utat mutató. A család és az évek persze sokat segítenek. Az emlékek pedig sok mindent feledtetnek. Elkezdődik a megváltoztathatatlan racionális elfogadása. Az évfordulók, az ünnepek (névnap, születésnap, karácsony) ugyan újra felerősíthetik a gyászoló fájdalmát. Ám a hétköznapok történései és az emlékek ezt valamennyire feledtetik. Ma már fel tudom keresni úgy a sírhelyét a gyermekeimmel, hogy közben arról meséljek, milyen is volt a papa és ti miért nem ismerhettétek meg…

Egy szál virág vagy egy koszorú, illetve a gyertya jelképezi, hogy szeretettel őrizzük halottaink emlékét

Polz Alaine szerint „a modern társadalom nem tud mit kezdeni a halálélménnyel, a halálra való készülődéssel. Ennek oka nyilvánvalóan az, hogy az a feszültség, amire nincs megoldás, elfojtásba kerül.” Talán azért is könnyebb Mindenszentek napján felkeresni a halottainkat és rájuk emlékezni, mert sokan vannak körülöttünk, akik most hasonló érzelmekkel állnak szeretteik emlékhelye mellett és gyertyát gyújtanak. Ezek a kis lángok pedig több órán át képesek megőrizni mindazt, amit úgysem tudnánk szavakba önteni.

Az interneten is lehet gyertyát gyújtani

Ma már bárki szeretteinek, barátainak, kollégáinak, vagy akár a példaképének is emléket állíthat az interneten is. A halottak napjához közeledve a közelgő napokban nemcsak otthon, hanem virtuálisan is elhelyezheti bárki az emlékezés virágait és még gyertyát is gyújthat anélkül, hogy felkeresné a sírhelyét a temetőben. Ehhez nem kell mást tenni, csak fel kell keresni a megemlékezések oldalait. Így a betegek, ágyhoz kötöttek is eljutnak a virtuális emlékhelyükhöz.

Mindenszentek és halottak napja

November 1. Mindenszentek ünnepe, november 2. pedig a halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja. A protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ezt követő halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezéssé.

Magyarország egyes vidékein még ma is harangoztatnak a család halottaiért, máshol pedig ételt ajándékoznak a szegényeknek. Mindenszentek Magyarországon 2000 óta, ötven év után ismét munkaszüneti nap. A november 2-i halottak napja későbbi eredetű: Szent Odiló clunyi apát 998-ban vezette be emléknapként a Cluny apátság alá tartozó bencésházakban. Hamarosan a bencés renden kívül is megülték, és a XIV. század elejétől a katolikus egyház egésze átvette.

A Mindenszenteket megelőző naphoz kapcsolódik az angolszász eredetű halloween is, ennek elnevezése az angol All Hallows Eve kifejezésből származik, amely magyarul annyit tesz: Mindenszentek éjszakája. Ez a kóbor lelkek, a kelták halotti istenének éjszakája.

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei