Mikor gyanakodjunk pajzsmirigyproblémára?

Egyre nő a pajzsmirigybetegek száma, ami összefügg az életmóddal, a stresszel, a dohányzással és a környezetszennyezéssel. Ugyanakkor a vizsgálati eljárások már finomodtak, illetve a betegek az ismeretterjesztésnek köszönhetően már hamarabb felismerik azokat a tüneteket, amelyek miatt orvosi vizsgálatra van szükség.

A pajzsmirigy az alapanyagcserét szabályozza, így a szervezet működésének egészét képes befolyásolni. A pajzsmirigyeltérés az egyik leggyakoribb hormonális elváltozás.

A pajzsmirigy alulműködésének jellemző tünete a fáradékonyság, a hízékonyság, a hajhullás, illetve a nőknél a menstruációs zavarok vagy a teherbeesés nehézsége, míg a túlműködést egyebek mellett a remegés, a verejtékezés, a gyors fogyás, a szapora szívműködés és az idegesség jelzi. A pajzsmirigybetegség gyakran öröklődik, jellemzően női ágon anyáról lányára.

A pajzsmirigybetegségek megnövekedett száma részben annak is köszönhető, hogy a mindennapi gyakorlat részévé vált a pajzsmirigyhormon meghatározása, illetve elterjedt az ultrahangvizsgálat is – mondta Lukács Miklós, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház városi tagintézményének belgyógyász főorvosa a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A pajzsmirigybetegségek kialakulásában leggyakrabban az öröklött hajlam játszik közre, de a helytelen életmód, a stressz és az elégtelen jódfogyasztás is felelős a betegségért. Lukács Miklós közölte, a jód szoros összefüggésben áll a pajzsmirigybetegségekkel, hiszen a pajzsmirigyhormon jódot tartalmaz. Magyarország területének négyötöde jódhiányos, és az úgynevezett golyva, azaz a pajzsmirigy-megnagyobbodás ennek a következménye – tájékoztatott.

Arról is beszélt, hogy a betegség kialakulásában jelentős szerepe van a környezetszennyezésnek is, hiszen a környezetünket hormonális diszruptorok veszik körül. Ezek olyan vegyületek, amelyek szabályozzák a szerv működését. Ezek a molekulák számos módon jelen vannak a világunkban, módosítva szervezetünk működését – fogalmazott a főorvos.

A pajzsmirigybetegségek leggyakrabban a nőknél fordulnak elő. Azok, akiknél még nincs betegség és tünet sem jelentkezett, elsődleges a felmenőik betegségeinek kikérdezése – tanácsolta Koppány Viktória endokrinológus. Mint mondta, öröklés által is gyakran elterjed, így akiknek a nagymamájánál vagy édesanyjánál volt vagy van ilyen betegség, annak érdemes óvnia pajzsmirigyét és néha szűrésre járni.

A megelőzésben fontos szerepet játszik a megfelelő jódbevitel, illetve a dohányzás mellőzése – mondta el Koppány Viktória.

Az endokrinológus megjegyezte, az ÁNTSZ oldalán van egy olyan térkép, amely megmutatja, mely területeken áll fenn jódhiány. Azt is elmondta, alapvetően a jódhiányos területeken sincs teendőjük az embereknek, mert ma már az élelmiszeripar az ÁNTSZ-szel karöltve gondoskodik a jódbevitelről. Ilyen például a jódozott konyhasó vagy a jódozott ásványvíz. Ennél nagyobb jódbevitelt már csak szakorvos tanácsára szabad alkalmazni, mivel a túlzott jódfogyasztás sem egészséges.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei