Mihez kezdjünk a kimaradt sonkával?

Mit kezdjünk a húsvétról megmaradt sonkával, meddig lehet tárolni anélkül, hogy megromlana? Annyi biztos, hogy az ünnep harmad-, negyednapján már mindenki torkig van a sonkával, egyébként sem egészséges, ha csak azért, hogy ne vesszen kárba, felfaljuk az egészet.

Ha a sonka gyorspácolt, valóban célszerű nem sokáig tartogatni, hanem mielőbb felhasználni, elfogyasztani. Szerencsére a jó minőségű sonka akár egy hónapig is eláll és a legkülönbözőbb módokon lehet felhasználni más ételek elkészítéséhez.

A hagyományos eljárással füstölt-sózott sonkát könnyen eltarthatjuk akár 30 napig is hűtőben anélkül, hogy megromlana, s apródonként különböző módon fölhasználhatjuk. A sonka csont nélküli részét vágjuk le, csomagoljuk alufóliába, hogy a vágásfelület ne színeződjék el. Húsos tésztától babgulyáson át a sonkás tekercsig sok mindent készíthetünk belőle, de egy egyszerű tojásos rántottát is feldob a füstölt sonka.

A sonkacsontot sem kell kidobnunk, hisz azt is föl lehet használni. Kb. egy liter vízben föltesszük főzni a sonkacsontot, és 20 deka borjúhúst, 5 dkg zsíron megpirítunk kockára vágott 25 deka sonkát és 3 gerezd fokhagymát, és mindezeket a húshoz adjuk. A levest megszórjuk fűszerpaprikával, sót is teszünk bele ízlés szerint. Addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Négy fölmelegített cserépedény aljába beleütünk egy-egy tojást, ráteszünk egy-egy szelet kenyeret, s mindezekre merjük rá a levest.

A sonkalét szintén fel lehet használni levesnek. Fél deci olajon megpirítunk egy fej apróra vágott vöröshagymát, belerakjuk a kockára vágott, negyven deka krumplit, majd – rövid párolás után – egy evőkanálnyi lisztet szórunk rá, s fölengedjük a másfél liter sonkalével. Majoránnával, őrölt köménnyel, fokhagymával és karikára vágott zöldpaprikával ízesítjük, és a krumpli megpuhulásáig főzzük az ételt. Amikor tálaljuk, zöldpetrezselymet hintünk rá.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei