Miért vérzik a fogíny? Tényleg megállítható?

A fogíny rendszeres vérzését a fogínygyulladás okozza, amiért a fogkő a felelős. De van megoldás, nem törvényszerű, hogy a betegség a visszafordíthatatlan fogvesztéssel végződjön.

A fogakon megtapadó lepedék megkeményedik, előbb-utóbb fogkővé alakul és házi módszerekkel nem lehet eltávolítani. A lepedék baktériumai okozzák az ínygyulladást. A gyulladt íny vérzik, ám a folyamat visszafordítható. De ha a problémát nem kezeli, akkor az ínygyulladás fogai korai elvesztésével járhat. A probléma olyannyira nem egyedi, hogy fogorvosok tapasztalatai szerint a magyar felnőttek több mint kétharmada küzd kisebb-nagyobb fogíny-rendellenességgel. A tünetek együttesen jelentkeznek: a fogmosás fájdalmas és fogínyvérzéssel jár, miközben a fogakról visszahúzódik az íny.

A gyulladt íny vérzik, de ez a folyamat könnyen visszafordítható Fotó: Shutterstock

Fájdalommentes ultrahangos technológiák

A megoldás viszonylag egyszerű orvosi beavatkozás, a fogkő-eltávolítás. A klasszikus, sokakban félelmet keltő lekaparás mellett ma már léteznek fájdalommentes, korszerű ultrahangos technológiák is. Ahhoz, hogy a felületen minél kevesebb baktérium és egyéb szennyeződés tudjon megtapadni, teljesen sima felületet kell létrehozni, amit a fogak polírozásával lehet elérni. A rendszeres fogmosás sokat segít a tökéletes állapot fenntartásához, de nem elégséges. A fogselyem használata nem fölösleges úri huncutkodás, hanem megoldás a legapróbb szennyeződések eltávolítására. A szájvíz rendszeres használata segít kordában tartani a bakteriális plakkokat, a patikákban árban és ízvilágban egyaránt óriási a választék. Végül, de nem utolsósorban a fog(íny) is megérzi a szervezet vitaminellátottságát: a zöldség- és gyümölcsfogyasztás meghozza a kívánt hatást. De legalább zöldpaprikát egyen rendszeresen!

Egészséggel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: egészségtár

Akár ez is tetszhet A szerző további művei