Miért pont csak engem csípnek ezek a nyavalyás szúnyogok?

Nem hiszem, ha nem látom, amíg engem megettek a balatoni teraszon a szúnyogok, addig a haverom vígan fröccsözött és röhögött rajtam. A hazipatika.com oldal sorra vette az okokat.

A népesség 20 százaléka annyira vonzza a vérszívókat, hogy több csípés van rajtuk, mint az emberek maradék 80 százalékán. Ennek magyarázata főként genetikai okokra vezethető vissza, de van néhány tényező, amivel lehet csökkenteni a kellemetlenségeket.

A ruházat

Meglepő, de igaz, a szúnyogokat vonzza a fekete, a kék, illetve a sötét szín, mivel nemcsak illatanyagok, hanem színek révén is tájékozódnak. Fehérbe vagy pasztellszínekbe öltözve kisebb az esélye annak, hogy a vérszívók figyelmét felkeltse.

A vércsoport

A szúnyogok egyes vércsoportokat jobban kedvelnek, ennek oka pedig vélhetően az, hogy az emberek egy része cukrokat is kiválaszt bőrén keresztül, ez pedig vonzza őket. Úgy tűnik, a nullás vércsoportúakat kedvelik a legjobban, olyannyira, hogy kétszer olyan gyakran landolnak rajtuk, mint az A vércsoportúakon.

Nem veszélyes, de roppant kellemetlen: viszket és csúnya  Fotó: Shuttersctock

A szén-dioxid

A szúnyogok 50 méterről is megérzik a szén-dioxidot, amelyet leendő áldozataik fújnak ki. Minél nagyobb a szén-dioxid-kibocsátás, azaz minél nagyobb az áldozat teste, annál nagyobb az esélye a szúnyogcsípésnek.

Az anyagcsere

A szúnyogok a szén-dioxidon kívül más vegyületekre is buknak, olyanokra, melyek a bőrben és izzadságban találhatóak: ilyen a tejsav, a húgysav, az ammónia, a szteroid, a koleszterin. Kemény edzés hatására például nagy mennyiségű tejsav halmozódik fel, amelyet kifejezetten kedvelnek a szúnyogok.

A baktériumok

A bőrben számos baktériumfaj van jelen. Bizonyos baktériumtípusokra, például a legtöbb ember bőrén tenyésző Staphylococcus epidermidisre kifejezetten szeretnek lecsapni a vérszívók, mások viszont taszítják őket: ilyen taszítóbaktérium például az emberek és az állatok bőrén egyaránt fellelhető baktérium a Pseudomonas aeruginosa. Hogy ki melyik lapot húzta, az nagyrészt a születéskor dőlt el.

Egészség témával kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: egészségtár

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei