Miért nem kapok levegőt?

Félelmetes és szorongást okoz, amikor úgy érezzük, nem tudunk annyi levegőt belélegezni, amennyit szeretnénk. A légszomjnak több oka is lehet, dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, gasztroenterológust, a Tüdőközpont orvosát (https://www.tudokozpont.hu/tudogyogyasz-munkatarsaink/dr-hidvegi-edit-phd) ezekről kérdeztük.

Akut vagy krónikus légszomj?

Mindannyian ismerjük a légszomj kellemetlen érzését. Egy intenzív edzés után is csak kapkodjuk a levegőt, de egy kiadós lakoma miatt is érezhetjük úgy, hogy a jóllakottságtól nem tudunk mély lélegzetet venni. Ilyen esetekben a probléma rendszerint rövid időn belül megszűnik, komolyabb panaszt a hirtelen, látszólag ok nélkül vagy a tartósan fennálló légszomj jelez.

Az akut légszomj olyan légszomj, amely nagyon hirtelen jelentkezik, és általában sürgős helyzetet jelez, amely gyors orvosi ellátást igényel. A krónikus légszomj pedig olyan légszomj vagy légzési nehézség, amely több hétig vagy hosszabb ideig tart.

Tünetei lehetnek:

– nehéz lélegezni, tudunk levegőt venni, de nem olyan mélyen, ahogy szeretnénk,

– szorító érzés a mellkasban,

– fulladásérzés,

– a kellemetlen tünetek miatt szorongás, pánik is jelentkezhet, sápadtság, verejtékezés is társulhat a légszomj mellé.

A légszomjnak sok oka lehet

 • A légszomj valamilyen alapbetegség tünete, az esetek többségében a szív és a tüdő rendellenes működéséből ered, de jelezhet például refluxbetegséget, vérszegénységet is és az elhízottak körében is gyakrabban fordul elő.
 • A hirtelen jelentkező légszomj akár tüdőembólia, légúti elzáródás, fulladás vagy életveszélyes allergiás reakció – anafilaxia – tünete is lehet.
 • A stressz és a szorongás miatt is érezhetjük úgy, hogy nehezen vesszük a levegőt.
 • Alacsony vérnyomás és szívbetegségek is okozhatják.
 • Terhesség esetén is jelentkezhet.
 • Asztmát, COPD-t, tüdőgyulladást, esetleg tüdődaganatot is jelezhet.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Bizonyos helyzetekben a légszomj normális jelenség, ám minden olyan esetet vegyünk komolyan, amikor a légszomj hirtelen lép fel, látszólag ok nélkül vagy olyan helyzetben is jelentkezik, amelyben korábban nem fordult elő.

– Légúti betegséget is jelezhet például, ha eddig gond nélkül futottunk a busz után vagy lépcsőztünk az irodában lift helyett, egy ideje pedig már ezekben a helyzetekben is fulladunk.

– Ne halogassuk az orvos felkeresését akkor sem, ha a légszomj mellett láb- vagy bokaduzzanat, ödéma jelentkezik vagy légúti betegség tünetei – köhögés, láz, hidegrázás – mutatkoznak.

– Azonnali orvosi segítséget igényel, ha valakinél a légzési nehézség mellett az alábbi tünetek is jelentkeznek:

 • mellkasi fájdalom,
 • ájulás,
 • hányinger vagy hányás,
 • szédülés,
 • légszomj, amely hirtelen kezdődik vagy súlyos.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei