Mi a rosszabb: éhesen lefeküdni vagy késő este nassolni?

Mindannyian voltunk már ebben a helyzetben: este fél 10, kanapé, és még hátra van fél óra a filmből, amikor megkordul a gyomor. Kibírjam reggelig vagy valami nassolnivaló után nézzek?

A válasz egyszerűnek tűnik, pedig még sem az. A szakemberek úgy vélik, a jó alvás feltétele, hogy teli hassal és korgó gyomorral nem fekszünk le. Persze nehéz úgy elaludni, hogy az ember összes gondolata az üres gyomra körül jár, de a helyzetnek nem az evés a megoldása. „A lefekvés előtti közvetlen étkezés akár emésztési problémákat, puffadást, rossz alvást okozhat, amely csökkenti az energiaszintet és fáradtságot is okozhat. Plusz egy idő után a nem megfelelő alvás súlygyarapodáshoz vezethet, főleg ha rendszeresen üres kalóriákat viszünk be lefekvés előtt” – emeli ki Lisa Moskovitz dietetikus.

Nehéz megállni, hogy éhség esetén ellenálljunk a csábításnak Fotó: Shutterstock

 

Unalomból ne egyen!

Nagy kérdés ezek után, hogy akkor miként lehet megtalálni az egyensúlyt? A legtöbb vacsora utáni nassolási vágy nem konkrét éhségből fakad, inkább unalomból vagy stresszből. Ha nagyon nem bír az éhségérzetével, akkor kapjon be valamit, ami 200 kalóriánál kevesebb. A szakember szerint, ha valóban éhes és a víz vagy a tea sem segít ezt az érzetet megszüntetni, akkor valamilyen alacsony kalóriatartalmú, teljes kiőrlésű snacket válasszon, például teljes kiőrlésű pirítóst, magas rosttartalmú gabonát vagy popcornt.

 „A teljes kiőrlésű szénhidrátok felszabadítják az agyban levő szerotonint, mely megnyugtatja a szervezetet, és alvási állapotra állítja azt” – fogalmazott Moskovitz.

A hűtőben mindig találunk valami nassolnivalót Fotó: Shutterstock

Amit mindenképp érdemes betartania: kerülje a magas fehérjetartalmú vagy magas zsírtartalmú élelmiszereket!

Este egy alma bőven megteszi, ráadásul egészséges is Fotó: Shutterstock

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei