Mi kerüljön az ünnepi asztalra? Karácsonyi menü Bódi Margó receptjeivel

Karácsony közeledtével nemcsak azon törjük a fejünket, hogy milyen ajándékkal lepjük meg szeretteinket, hanem azon is általában hosszasan gondolkodunk, vajon milyen ételek kerüljenek a karácsonyi asztalra. A seniorplus.hu Bódi Margó receptjeivel szeretné meglepni olvasóit, és segíteni a menü összeállításában.

A hagyományos ízek kedvelőinek ajánljuk a szabolcsi töltött káposztát, kiadós, egyszerű és mégis ünnepé varázsolhatja a karácsonyi menüt.

A karácsonyi fenyőfaállítás és a halevés szokása alig százötven éve honosodott meg nálunk, mégis úgy tűnik, mintha ősi hagyományaink közé tartozna. Vétek lenne változtatni rajta, ha csak annyit nem, hogy a ponty helyett valamilyen más, különleges hazai vagy tengeri halat válasszunk az ünnepi fogásokhoz. Most süllőt kínálunk.

Bódi Margó kalácsa egyszerű, de bőséges tölteléket igényel, ne sajnáljuk a diót és a mákot, a gyermekek is szeretni fogják. A nyersanyagok beszerzését, amelyeket hűtőszekrényben tárolhatunk, ne halasszuk az utolsó pillanatra, mert sok idegeskedést, időt takaríthatunk meg.

Szabolcsi töltött káposzta

Hozzávalók:

1 kg sertés darált hús

1 /4  kg rizs

2–3 fej vöröshagyma

olaj, pirospaprika, só

vegeta, bors

2 doboz sűrített paradicsom

1 csomag kockára vágott baconszalonna

4 közepes fej édes káposzta

2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A darált húst egy tálba rakom, a rizst megmosom és hozzáadom a húshoz. A hagymákat olajon megpirítom, lehúzom a tűzről, majd pirospaprikával megszórom (ez egy pörköltalap), ráöntöm a húsra és a rizsre. Hozzáadom az egyik sűrített paradicsomot, a sót, a borsot, a vegetát és az összezúzott fokhagymákat. Az egészet kézzel jól összedolgozom. A káposzták közepét kivágom, forró, de nem lobogó vízbe helyezem fejjel lefelé. A forró víztől a levelek leválnak a káposztáról, megpuhulnak, majd sorban kiszedem őket. A levelekről a csumát levágom, a közepénél kétfelé hasítom, majd a tölteléket belerakom úgy, hogy kicsi, tölcsér alakú formákat kapjak. Nem kell túl szorosra tekerni, hogy a rizsnek maradjon helye dagadni. Igyekszem minél kisebb káposztákat készíteni.

A megmaradt káposztaleveleket laskára, illetve hosszú csíkokra vágom, a fazék aljára lerakom, majd megszórom egy maréknyi apróra vágott baconszalonnával, és sorban lerakom a töltött káposztákat. Kétsoronként megszórom újabb baconszalonnával és addig rakom, amíg el nem fogynak. A fazekat felengedem annyi vízzel, hogy ellepje a káposztákat, és felteszem főni. Mielőtt puhára főne, karikára vágott paradicsomot, zöldpaprikát és kaliforniai paprikaszeleteket rakok rá, majd a megmaradt egy doboz sűrített paradicsomot kis tálkában forró vízzel elkeverem és ráöntöm a tetejére. Fedő alatt hagyom, hogy puhára főjön.

Tálalásnál a fazék tetején képződött lecsót félrehúzom, majd kiszedem a töltelékeket tányérra és a lecsós alapot mellérakom. Ízlés szerint tejföllel fogyasztható.

Süllő roston egészben

 Hozzávalók 4 személyre:

2 db tisztított 80 dkg-os süllő

olaj a sütéshez

10 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés:

A halat gerincénél beirdaljuk, sózzuk és pihentetés után bő, forró olajban, zsemlemorzsában forgatva ropogósra sütjük. Ügyeljünk a formázásra, hogy a hal felvegye a kiflialakot! Száját nyitva tartva süssük! Petrezselymes vajas burgonyával tálaljuk, szájában citrommal díszítjük.

Mákos, diós kalács

Hozzávalók:

1 kg liszt

1 liter tej

4 tojás

csipetnyi só

2 db teavaj

1/2 pohár tejföl

1/4 kg cukor

1/4 kg mák

1/4 kg dió

kevés fahéj

kevés kakaópor

4 citrom lereszelt héja

4 evőkanál olaj

1 csomag mazsola

4 csomag vaníliás cukor

1/2 kg porcukor

1 db élesztő

Elkészítés:

A lisztet egy tálba öntöm, kis sót szórok bele, hozzáadom a cukrot. Elkeverem, közben a tejet megmelegítem. A meleg tejből egy kis csészével kiveszek, belerakom az élesztőt, egy kávéskanál cukrot és megfuttatom. Az élesztős tejet hozzáöntöm a liszthez. A maradék meleg tejjel hígítom, és összedolgozom a tésztát. A tojások sárgáját, a tejfölt és a teavajakat hozzáadom, addig dagasztom, amíg le nem válik a kezemről. Egy konyharuhával letakarom és félreteszem, hogy jól megkeljen. Egy tálba helyezem a darált diót, egy másikba a mákot. A mazsolát, a vaníliás cukrot, a lereszelt citromot elfelezem, és külön-külön hozzáadom a dióhoz és a mákhoz. A dióhoz még adok fahéjat és kakaóport is.

Mikor a tészta megkelt, lisztezett gyúródeszkára helyezem, a felét kinyújtom két centi vastagságúra. Rászórom a diót és meglocsolom a töltelék tetejét két kanál olajjal. Feltekerem, hogy egy bejgliformájú rudat kapjak belőle. Kikent tepsibe helyezem, a megmaradt tojásfehérjével a tetejét megkenem és 180 fokos előmelegített sütőben szép barnára sütöm. A tészta másik felét ugyanígy kinyújtom, a mákkal megszórom, két kanál olajjal meglocsolom, tepsibe helyezem, a tetejét megkenem tojásfehérjével és ugyanúgy kisütöm.

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei