Mi kell jobban, az alvás vagy az edzés?

Sportos honfitársak körében népszerű kérdéskör az edzés idejének minél ideálisabb kiválasztása: van, aki az ébredés utáni, éhgyomorra végzett edzésre esküszik, az éjszakai baglyok viszont erről hallani sem akarnak. Melyik a jobb? Segítünk eligazodni.

Az alvás elengedhetetlen a szervezet regenerálódásában. Egy felnőtt ember átlagos szükséglete hét-kilenc óra közé tehető. Természetesen vannak kivételek, az életmód, a táplálkozás is nagymértékben befolyásolja az alvással töltött időszak hosszát. Az biztos, a hosszú távú egészség kapcsolatba hozható a pihenéssel. Ugyanakkor a nyugati civilizációs ártalmak között az alváshiány az egyik leggyakrabban emlegetett tényező. A nyugati életmód alapvetően nem tolerálja, hogy hétköznap lustálkodva induljanak a napok.

Aludni márpedig kell. Mondjuk nem az értekezleten  Fotó: Shutterstock

 

A megfelelő alvás azonban elengedhetetlen. Ennek révén lehet fenntartani a mentális és fizikai egészséget, segít a szervezet regenerálódásában és erősíti az immunrendszert. Ha egyedül ezt a szempontot vesszük figyelembe, akkor a kérdés eldőlt: az alvás fontosabb, mint a testmozgás.

Endorfin és melatonin

Korán kelők azonban nem véletlenül esküsznek a reggeli edzésre: kétségtelen, sok előnye van. A reggeli edzés felszabadítja endorfinokat, az ilyen ember kimutathatóan jobb kedvvel indul a munkahelyére, és ott hatékonyabban is kezdi a napját. Aki szabadban dolgozik, annak sokkal több napfény éri a testét. Ettől megváltozik a szervezetben a tobozmirigy által termelt melatonin hormon, amely a természetes alvási ciklus fenntartásáért felelős. Konkrétan igyekszik elnyomni a melatonin kiváltotta hatásokat, ami éberséget és ébrenlétet okoz. Ez az egyik magyarázata annak, hogy vannak, akiknek már hajnalban kipattan a szemük.

Melyiket válasszam? Fotó: Shuttersctock

Tudta, hogy a túl kevés alvás súlygyarapodást okozhat? A szakértők szerint a folyamatos alváshiány növelheti az éhség hormon termelését. A ghrelin az emésztőszervek által termelt peptidhormon, amelynek fő funkciója az éhségérzet kiváltása és az energia zsírszövetben és glikogénként való raktározása. Ez fokozza az egészségtelen, zsíros ételek iránti vágyat. Ezek az élelmiszerek azonban lassan ürülnek ki a szervezetből, fáradtságérzetet okoznak, ami egyből elveszi az ember kedvét egy kiadós futástól. A világ egyik jelentős futóoldala, a Runtastic szerint kimutatható, hogy azok, akik kevesebb, mint hét órát alszanak, kevesebbet is edzenek pihentebb társaiknál.

Több edzés – jobb alvás

A Journal of Clinical Sleep Medicine klinikai cikke szerint a rendszeres testmozgás javíthatja az alvás minőségét, egyúttal felteszi a kérdést: melyik fontosabb? Alvás vagy testmozgás? Az a tény, hogy az alváshiány miatt akár egész nap fáradtságot érezhet, és ez a munkahelyén vagy az edzőteremben (futópályán) csökkenti a teljesítményét. Választani semmiképp nem kell, az alvás ugyanúgy fontos, mint a testmozgás. A kettő egészséges kombinációja vezethet a hosszú ideig fenntartható egészséghez. Egyéntől, életmódtól függ, kinek melyik időpont a kedvezőbb. Tanácsolni legfeljebb azt lehet: amíg nem próbálta ki mondjuk egy hónapig az egyik variációt, ne zárkózzon el teljesen a másiktól. Reggel vagy este? Ön dönt, a szervezete majd úgyis reagál.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei