A Mesepark lesz az idei fő attrakció a Fővárosi Állatkertben

Indul a szezon a Fővárosi Állat- és Növénykertben, amely óriási látványossággal bővül idén a megszüntetett Vidámpark jóvoltából. Az új Mesepark átadásáig a legfiatalabb kisállatok, mint Arun, a kiselefánt, a nemrég született gorillakölyök és a pici kenguruk máris vonzzák a látogatókat. Tavaly egymillióan keresték fel a komplexumot. Az idén is hasonló létszámra számítanak. A fejlesztésekről és az újdonságokról ezúttal Hanga Zoltán szóvivőt kérdezte a seniorplus.hu.

Mi lesz az idei év nagy látványossága?

Hamarosan, még a tavasszal átadjuk a nagyközönségnek az állatkert játszóparkját. A Mesepark gyakorlatilag már a megszüntetett Vidámparktól megörökölt területen nyílik meg. Egyébként itt volt 2014–2015 között a Hol nem volt park is, amely nagyon sikeresen működött. Annak a helyén nyílik az új Mesevár, ahova főként a kisgyermekes (2–8 éves) családokat várjuk. A korábbi Hol nem volt parkhoz hasonlóan, de valószínűleg más jegyrendszerben működik majd. A külső tér neve megmarad, Hol nem volt vár lesz, a várban pedig az úgynevezett Hetedhét Palotában megelevenednek a magyar mesefigurák, mint Vuk vagy dr. Bubó. Ebben sokat segít Csukás István és Sajdik Ferenc. Mindenesetre érdemes akár a nyári szünetben egy egész napot ezen a megújult területen tölteni, majd a másnapot ismét az állatkertben kezdeni. Egy nap ugyanis biztosan kevés lesz a gyermekeknek a megszaporodott látványosságokra és az új játszóházra.

Lehet-e már folyamatosan látni a kis jövevényeket?

A november 8-án született Arun, az elefántcsalád legkisebb tagja, folyamatosan látható. Ugyancsak meg lehet figyelni már a december 23-án született N’yaounda nőstény kis gorilláját, akit sajnos a kezdetekben a közönség hangos rajongása megzavart. Most a fokozatosság elvét követve már 2 órát lehet látni, 12–14 óra között. A gyereksztárok mellett az idén született 3 kis pingvin pedig már a fiókcsapat tagjait erősítik. Az újszülött kenguruk egyelőre a mama erszényéből kukucskálnak a közönség felé. Természetesen a bébibumm idén sem áll meg és további állatoknál is várható szaporulat, amelyek mindig fontosak egy állatkert életében.

Látványban nem lesz hiány. Mire érdemes figyelni a tervezett látogatás előtt a családoknak?

Mindenképpen érdemes nézni az úgynevezett Légy ott programokat! Ezek tartalmazzák például a látványos állatetetéseket. A többi között ebben a programban látható az úgynevezett fókamóka, amikor az oroszlánfókák a gondozójukkal mutatkoznak be. De vetítések és egyéb érdekességek is vannak a kicsiknek és a nagyoknak egyaránt 10 óra és 16.30 között. Mindemellett számos fesztiválra is próbál az állatkert évek óta tartalmas programokat szervezni. Készülünk április közepén a Föld napjához kapcsolódó programokkal is.

A központi létesítmény az 1,7 hektáros biodóm lesz

Visszakanyarodva a fejlesztésekre: az állatkert területe az elmúlt évek során több mint 7 hektárral növekedett. Hogyan haladnak a továbbiakban?

Nagyon sok minden történt, miután 2013-ban megszületett a főváros döntése, hogy a megszüntetett Vidámpark területét visszakapja az állatkert. Ezen a területen alakítottuk ki az úgynevezett gazdasági, azaz kiszolgálózónát, valamint az irodákat. Ugyancsak itt található majd az új Mesevár mellett a másik fő attrakció, a Pannon Park, amely egyéb fejlesztésekkel együtt valósulhat meg. No és az autóparkoló építése, a Hermina-garázs, amely a parkolási anomáliát oldhatja meg végérvényesen. A fejlesztések tehát jelenleg is több szálon futnak.

A közbeszerzési eljárást követően a szükséges bontási munkálatok is lezajlottak, ami érintette a Vidámparktól átvett rossz állapotú épületeket, valamint a rengeteg beton és egyéb burkolatot, valamint a rossz állapotú játékokat. Ugyanakkor a műemlék játékokat, így a körhintát és a hullámvasutat felújítottuk több lépésben. A körhinta 1908-ban készült, majd 1950-ben örökölte meg a Vidámpark. Legutóbb a 90-es évek közepén volt felújítva és igencsak ráfért egy újabb „ráncfelvarrás”. Így végre az úgynevezett hajtásrendszer is megújult.

Télen a hidegben is lehet majd látogatni

A Pannon Parkon is dolgoznak már. Mi lesz ott pontosan?

Gyakorlatilag egy állatház lesz. Valójában, ahogy minden az állatkertben, ez is egy nagy, egységes történet köré épül. Szeretnénk a Kárpát-medence ősi állatvilágát feleleveníteni. A központi létesítmény az 1,7 hektáros biodóm lesz, ennek építése már el is kezdődött tavaly ősszel. Ez egy nagy fedett tér lesz, nagyobb, mint a Pálmaház. Előnye, hogy rossz időben, sőt akár télen a hidegben is lehet majd látogatni, akár egy egész napot el lehet itt is tölteni. Várhatóan 2020-ban készül el itt minden.

És mit lehet tudni a Cápasuliról?

Ez is a Pannon Park része lesz. Itt lesznek majd a tervek szerint a cápás bemutatók. Ehhez kell egy úgynevezett nevelde, ez a cápasuli, ahol a kicsi utódok nevelődnek majd. Gyakorlatilag itt is egy különleges közösségi tér épül.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei