Menetiránnyal szemben kering a furcsa aszteroida

A Naprendszer első „állandó bevándorlójaként” azonosították a kutatók a 2015 BZ509 jelű aszteroidát, amely a Jupiter pályáján kering a Nap körül az összes többi égitesttel ellentétes irányban. 

A Napot tavaly szeptemberben a legjobban megközelítő Oumuamuát tartották a kutatók az első olyan ismert aszteroidának, amely egy másik csillag körüli bolygórendszerből érkezett a Naprendszerbe. Egy, a Royal Astronomical Society folyóiratában publikált kutatás azonban rámutat, hogy míg az Oumuamua csak egy „átutazó migráns”, amely 2020 körül elhagyja a Naprendszert, a három éve felfedezett aszteroida „állandó jelleggel letelepedett bevándorló” a bolygórendszerünkben.
Fathi Namouni kutatásvezető szerint a 2015 BZ509 jelű, körülbelül három kilométer átmérőjű kisbolygó rögtön a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti keletkezése után csatlakozhatott bolygórendszerünkhöz egy másik csillagrendszerből. Szülőhelye a Triangulum-galaxisban, az NGC 604 régió bölcsőjében lehet, amely 2,7 millió fényévre van a Földtől.
Ha az aszteroida a Naprendszer szülöttje lenne, akkor a többi égitesttel megegyező irányban keringene a Nap körül – olvasható a tanulmányban, amely szerint ugyanakkor rejtély, hogy miért kering retrográd irányban a kisbolygó.
„Más csillagrendszerekből származó kisbolygók migrációja azért fordul elő, mert a Nap-csillagok egy csoportjában keletkezett, ahol mindegyiknek megvoltak a saját bolygói és kisbolygói. A csillagok közelsége, amelyet felerősített a bolygók gravitációs ereje, elősegítette aszteroidák bevonzását más csillagrendszerekből” – írja Helena Morais, a kutatócsoport tagja.
A tanulmány szerint a Naprendszer első „állandó és bevándorló” aszteroidájának felfedezése segíthet többet megérteni a bolygók keletkezéséről és a Naprendszer fejlődéséről.
A kutatást amerikai, olasz és német csillagászok végezték az arizonai LBT-teleszkóp segítségével.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei