Melyik legyen a 2019-es év fája?

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium 2013 óta minden évben, így idén már hatodik alkalommal teszi lehetővé, hogy az erdészek és a szakmán kívüli érdeklődők szavazhassanak Az év fájára, mellyel a 2019. esztendő fafaját választják meg a szavazásban részt vevők.

A  nyitóképen a 2018-as év fája, a virágos kőris.

A hazai fafajokra figyelmet felhívó mozgalom kuratóriumának döntése alapján 2018. december 5-ig a következő fafajokból lehet választani, hogy melyik legyen a 2019-es év fája: fehér fűz (Salix alba), fehér nyár (Populus alba) és sajmeggy (Cerasus mahaleb).

Fehér nyár (Populus alba)

Az alföldi területek tájkép-meghatározó fafaja, tág tűrőképessége folytán többféle élőhelyen megjelenik. Kiváló gyökérsarjképzése következtében a változó klímában és a kiszárított termőhelyeken is helyben megtartható.

Sajmeggy (Cerasus mahaleb)

Középhegységi bokorerdeinek vadgyümölcse, amely a korábbi fenyvesítések, illetve a jelenlegi túltartott nagyvadállomány miatt visszaszorulóban van. Korábban fáját pipaszárak, sétapálcák és igényesebb faragványok készítésére alkalmazták, termése likőralapanyag.

Fehér fűz (Salix alba)

Az árterek vízháztartásának romlása miatt sok helyen pusztulnak állományai, nemesített fajtái visszaszorították az alapfajt. A múltat idéző fejesfaüzemmódban kezelt botoló füzesek eltűnőben vannak, holott tájképi szerepük is kiemelkedő.

A 2019-es év év fájára szavazni lehet a http://www.azevfaja.hu/szavazas oldalon.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei