Melegedjünk egy forró levessel! Íme négy recept!

Kint hideg van, és bár a tavaszt várjuk, még mindig sokfelé esik a hó. Ilyenkor egy csésze vagy tányér leves kiválóan felmelegíthet.

A diétás menübe ugyan egyik ajánlatunk sem illik, de az jó hír, hogy mivel levesek, nincs bennük sok kalória. Annál többet érnek a hideg időben. Íme négy kiváló recept!

Fahéjas citromleves

 FAHÉJAS CITROMLEVES

 Hozzávalók 4 személyre:

1 liter víz,
kávéskanál fahéj,
4 szem szegfűszeg,

csipet só,
3 evőkanál cukor,
2 nagy citrom megmosva, elfelezve,
1 dl tejföl,
2 tojássárgája,
1 evőkanál kukoricakeményítő.

 Elkészítés: A tűzre bő egy liter vizet felteszünk főni, a fahéjjal, a szegfűszeggel, egy leheletnyi sóval és a cukorral nem túl édesre ízesítjük. Az egyik fél citromból 2 szeletet levágunk, ezeket a fűszeres vízbe dobjuk, és felforraljuk. 5 percig hagyjuk forrni, majd a tűzről lehúzzuk. Egy tálban a tejfölt a tojások sárgájával és a keményítővel, habverővel simára keverjük, majd a levesbe öntjük. Visszatesszük a tűzre, és állandó kevergetés közben újra felforraljuk. Amikor már krémesen sűrű, a lángot elzárjuk, és továbbra is folyamatosan kevergetve, a citromok levét belecsavarjuk. Mentalevéllel és citromkarikával díszítve, melegen tálaljuk!

Fokhagymaleves

FOKHAGYMALEVES

 Elkészítés: 1 evőkanál étolajban 2 cikk megvagdalt fokhagymát hirtelen megfuttatunk, egy kis kanál pirospaprikával megszórjuk. Majd sózzuk és fél liter csontlével felengedjük. Zsiradékban pirított laska, vagy kockatésztát főzünk bele. Finomra vágott zellerlevéllel színezzük. 15 perc alatt készen van. Forrón kanalazzuk!

KOLBÁSZLEVES

Egy jól megmosott szál füstölt kolbászt mindenféle zöldséggel együtt leveshús módjára megfőzzük. Tálaláskor a levét egy tűzálló porcelán tálba szűrjük és egymás mellé beleütünk annyi tojást, ahány személy részére tálalunk. Csak rövid ideig hagyjuk a tűzön, hogy a tojások ne keményedjenek meg egészen: a főtt kolbászt vékony karikákra vágva tesszük a levesbe. A tűzről levéve tálaljuk az asztalra a levest, hogy a tojások ne zúzódjanak szét. Pirított kenyérkockát adunk mellé.

Bajor gombaleves

BAJOR GOMBALEVES

Hozzávalók:

60 dkg gomba vékony szeletekre vágva,
4 burgonya, pici kockákra vágva,
2–3 pár virsli roppanós frankfurti virsli (karikára vágva),
1 fej vöröshagyma,
2–3 gerezd zúzott fokhagyma,
só, bors ízlés szerint, vagy húsleveskocka,
1 kis pohár tejföl,
1 evőkanál majoránna,
1 teáskanál kakukkfű,1 marék petrezselyem,
olaj.

Elkészítés: Olajon pirítsuk meg a felkockázott vöröshagymát, tegyük bele a gombát, és pirítsuk tovább. Tegyük rá a fokhagymát, a felkockázott burgonyát, és öntsük fel vízzel. Jöhetnek a fűszerek, és főzzük puhulásig takaréklángon. Habarjuk be tejföllel, és csak ezután adjuk hozzá a felkarikázott virslit. Forraljunk rajta egy utolsót, végezetül pedig szórjuk meg petrezselyemmel. Garantáltan ízleni fog mindenkinek!

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei