Melegebbé és szárazabbá válik Svájc

A globális felmelegedés hatására melegebbé és szárazabbá válik Svájc a jövőben, kevesebb hó fog esni a területén és hevesebb esőzések fogják sújtani – figyelmeztetnek legfrissebb tanulmányukban a Zürichi Műszaki Egyetem (ETH Zürich) szakemberei, akik szerint az éghajlatváltozás mérséklésével ugyanakkor jelentősen enyhíthetőek a felsorolt változások.

Az ETH Zürich és a MeteoSwiss svájci meteorológiai szolgálat közös tanulmánya szerint a század közepére négy fő változás fogja formálni az ország klímáját, hacsak nem sikerül fokozni az éghajlatváltozás enyhítését célzó globális erőfeszítéseket.

Először is a nyarak sokkal szárazabbak lesznek, ami együtt jár majd az átlagos csapadékmennyiség csökkenésével és a páratartalom növekedésével, valamint magasabb hőmérséklettel, ami szárazabb termőtalajt fog eredményezni.

Másodszor a júniustól augusztusig tartó nyári hónapokban a felszín közeli átlagos levegő-hőmérséklet a jelenleginél 2,5–4,5 Celsius-fokkal lesz magasabb, és a szokásosnál akár 25 százalékkal kevesebb esőzés miatt a leghosszabb csapadékmentes időszak akár három hét is lehet nyáron.

A forró nyári napok később még forróbbakká válnak és a legmagasabb nyári hőmérséklet a mostaninál 2–5,5 Celsius-fokkal is magasabb lehet. Normává válhatnak az olyan rekordforró nyarak, mint a 2003-as és a 2018-as, és sokkal gyakoribb, szélsőségesebb hőhullámokra lehet majd számítani. A nagyvárosi területeket fogja a legsúlyosabban érinteni a hőstressz.

A harmadik változás az lesz, hogy a heves esőzések a jelenleginél sokkal gyakoribbá és intenzívebbé válnak. A napi maximális csapadékmennyiség átlagosan nagyjából 10 százalékkal lesz több a jelenleginél.

Végezetül a telek sokkal melegebbek lesznek a mostaniaknál, ami 2–3,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést jelenthet. A magasabb hőmérséklet miatt a heves esőzések sokkal gyakoribbá, a havazás viszont ritkábbá és enyhébbé válik. Az alacsonyabb fekvésű területeken a várható hótakaró a jelenlegi felére csökken.

A legfrissebb klímamodellekre épülő tanulmány a kutatók szerint az eddigi legpontosabb képet festi a svájci éghajlat következő száz évéről. A szakemberek szerint ugyanakkor az éghajlatváltozás enyhítésével a század közepére a felsorolt változások csaknem fele, a század végére pedig nagyjából a kétharmaduk kiküszöbölhető lenne. A szakemberek ezért az éghajlatváltozás mérsékléséhez szükséges alkalmazkodásra buzdítják a hatóságokat és a nagyközönséget egyaránt.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei