Megveheti a világ legrégebbi Vespa robogóját

Az olasz járműritkaság több mint 70 éves, árát 300 ezer euróra becsülik

Akár magyar tulajdonosa is lehet a világ legrégebbi Vespa robogójának, amelyre most a márka magyar rajongói is licitálhatnak. Az 1946-ban gyártott robogó az úgynevezett „0 sorozat” 3-as számú prototípusa, amelyből a gyártó, a Piaggio mindössze 60 darabot készített. Az 1003 alvázszámú robogó az összes valaha készült Vespa közül a harmadik példány, eladási árát 250 000 és 300 000 euró körüli összegre becsülik.

Klasszikus vonalvezetés Fotó: Vision Communications

A kalapács alá kerülő robogó az egyetlen olyan Vespa-típus, amelyből ma már csak néhány darab lelhető fel a világban, az 1-es és 2-es számú prototípus már nem létezik. „A Vespa évtizedek óta Olaszország első számú szimbóluma. A Magyarországon is méltán népszerű márkát a világ minden táján ismerik és számos gyűjtő foglalkozik antik Vespákkal. Reményeink szerint ez a példány is egy gyűjtőhöz vagy egy múzeumhoz kerül, ahol megfelelően megőrzik majd a jövő generációi számára” – idézte a Vision Communications közleménye Davide Marelli Vespa-szakértőt.

Audry Hepburn kultusszá emelte a robogót

A Vespa története a második világháború után kezdődött: a Piaggio eredetileg harci repülőgépeket gyártott, de a világégés után nem folytathatta tevékenységét a korábbi olasz–német együttműködés miatt. A Piaggio ezért 1946-ban úgy döntött, hogy robogók gyártására áll át. A Vespák igen hamar népszerűvé váltak Olaszországban. Az 1953-ban Audry Hepburn főszereplésével bemutatott Római vakáció című film, amelyben a robogónak is fontos szerep jutott, a mai napig élő kultusszá emelte a Vespát.

Mi az a Catawiki?
A 2008-ban alapított Catawiki online aukciósház heti rendszerességű árveréseknek biztosít értékesítési felületet különféle kategóriákban, mint például: művészet, antik tárgyak, veterán autók, órák, ékszerek, divatcikkek, könyvek és bélyegek. Az erős nemzetközi fókusszal rendelkező, jelenleg 179 szakosodott árverezővel dolgozó vállalat mintegy 14 millió látogatót fogad havonta a világ minden tájáról. A havonta eladott tárgyak száma meghaladja a 35 000 darabot. Irodáik megtalálhatóak Hollandiában, Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban és Spanyolországban.

Befektetésnek is kiváló a Vespa

Számos különleges autóhoz hasonlóan, a Vespa robogók is egyre értékesebbé válnak az idő múlásával. „A Vespa kultikus státuszának köszönhetően a régi példányok jól tartják pénzbeli értéküket. Egy 1970-es évekből származó Vespa robogó például eredeti árának ötszörösét is érheti manapság.

Szemből is kecses az egyszemű Fotó: Vision Communications

Minél régebbi egy Vespa, annál értékesebb” – tette hozzá az árverést bonyolító online aukciósház, a Catawiki szakértője. A világ legrégebbi Vespa robogójának árverése már elkezdődött és március 28-án zárul, ezen a linken lehet licitálni.

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei